“We willen de hal weer vol spelen”

0

Met zestien punten uit negen duels is E&O uit Emmen de trotse koploper van de eredivisie. Na zuinige jaren heeft de oud-landskampioen onder de jonge oefenmeester Freek Gielen (31) de weg naar boven ingeslagen. 

Afgelopen weekend tegen WHC/Hercules vloog E&O over het parket. “Ik denk de beste wedstrijd van de ploeg onder mijn leiding. Na de tijd kregen we zelfs complimenten van het thuispubliek. Het ging snel, we maakten weinig fouten. Dat is de manier hoe we willen spelen”, vertelt Freek Gielen enthousiast.

De Limburger kwam een aantal jaar geleden naar Drenthe. Als linkerhoekspeler maakte Gielen beurten in de hoofdmacht en op zondag had hij de reserveploeg onder zijn hoede. In 2018 volgde hij Joop Fiege op als hoofdtrainer van E&O. “We hebben in het eerste jaar fouten gemaakt. Dat heeft ons punten gekost”, weet Gielen. “Gelukkig is iedereen binnen de club rustig gebleven. Het is een investeringsjaar geweest.”

Weerstand
“Vorig jaar hebben we veel willen leren. Het raamwerk is neergezet en daar hebben we dit jaar voordeel van. We hebben een jonge ploeg en die heeft duidelijkheid nodig. Vorig seizoen heeft dat voor de nodige weerstand gezorgd. Jongens kwamen over van de A-jeugd of het tweede en moesten wennen aan het niveau en wat er van hen gevraagd werd. Op dit moment is er rust en veel spelplezier. Daar plukken we nu de vruchten van”, is Gielen enthousiast.

“Op dit moment is er rust en veel spelplezier”

In 1998 werd E&O voor het laatst landskampioen. Onder Peter Portengen in 2008 deden de Emmenaren, mede door een intensief aankoopbeleid, weer mee om de hoofdprijzen. Na een dreigend faillissement gooien de groen-witten het over een heel andere boeg. “We werken al drie jaar lang met een gezond opleidingsbeleid. Deze zomer zijn alle jongens gebleven.”

Op het matje
“E&O heeft me als club met historie altijd erg aangesproken”, gaat Gielen verder. “Toen ik hier een aantal jaar geleden kwam, was de beleving anders dan nu. De mensen om de club waren misschien minder happy met de uitstraling van de club. Op dit moment spelen we met eigen jongens, staan we bovenaan en willen we de hal weer vol spelen.”

In het debuutjaar van Gielen als trainer/coach eindigde E&O op een teleurstellende zesde plaats. “Ik ben wel eens op het matje geroepen bij het bestuur, maar ze hebben nooit met een belerend vingertje naar me gewezen. Ik heb uitgelegd dat bewuste keuzes met het oog op het proces gemaakt zijn. Het bestuur heeft geduld opgebracht. Ik ben blij dat, dat nu wordt terugbetaald door middel van prestaties”, is Gielen tevreden. “Ik voel me na vijf jaar een jongen van de club.”

Gezonde manier
Tegen DFS Arnhem en Tachos bleef E&O in eigen hal steken op een punt. Zeven keer verlieten de groen-witten als winnaar het parket. Ook tegen laagvlieger Havas (29-23). Bij rust stond E&O nog met 11-13 achter. “Soms is zo’n offday niet te voorkomen. Er staat veel spanning op de groep”, legt de oefenmeester uit. “Jonge gasten moeten niet denken dat een tandje minder genoeg is. Dan kom je op achterstand tegen Havas.”

“Top-3 blijft de doelstelling”

In Emmen lopen ze door het lijstaanvoerderschap niet te hard van stapel. “Top-3 blijft de doelstelling”, is Gielen afwachtend. “Je moet als club niet teruggrijpen naar duur betalen en het halen van spelers. We willen ons op een gezonde manier opwerken. De weg omhoog is gevonden met eigen spelers. De mensen in de omgeving moeten weer trots zijn op E&O.”

Foto: Tina Kolthof

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here