Wielage zet liever anderen ‘in the spotlight’

0

Het coronavirus raakt linkerhoekspeler van E&O Rick Wielage (22) niet alleen op sportief gebied. De podium- en evenemententechnicus is in afwachting van de versoepeling van de maatregelen en mikt met de Emmenaren op een toppositie op de ranglijst.

In het groen-wit van E&O zag Wielage de best-of-five om de eredivisietitel aan zijn neus voorbij gaan. Gelijktijdig kwam de podium- en evenementenindustrie nog voor het hoogseizoen tot stilstand. “Ik hoop dat het in september allemaal weer een beetje gaat lopen”, zegt de oud-jeugdinternational.

Twee zomers geleden speelde Wielage in het shirt van Jong Oranje een eindtoernooi in Montenegro. Een hoogtepunt uit de carrière van de kalme flankspeler van E&O. “Vlak voor het toernooi kreeg ik een aanbieding van Aalsmeer. Ze hadden met spoed een cirkel nodig. Ik moest heel snel een keuze maken.”

Kriebelt
Al vanaf de D-jeugd is Wielage lid van E&O. Nog altijd blijft hij de Emmenaren trouw. “Op een gegeven moment ga je zaken afwegen”, legt de Drent uit. “Ik moest in anderhalve week beslissen naar de andere kant van het land te verhuizen. Vlak voor het laatste jaar van mijn studie. Ik vond het verstandiger mijn diploma te halen. Daar moet ik mijn geld mee verdienen.”

“Natuurlijk kriebelt het wel eens bij een grotere club te kijken”

“Natuurlijk kriebelt het wel eens bij een grotere club te kijken. Ik heb lang gezegd: ik wil het hoogst haalbare bereiken. Dat leek me ontzettend mooi. De timing van de aanbieding zat niet mee, waardoor ik heb besloten bij E&O te blijven. Nu kan ik het werk doen dat ik zo leuk vind”, klinkt het opgetogen.

Interviews
Wielage, buiten de lijnen even rustig als erbinnen, is zelfstandige in de podium- en evenementenindustrie. Anderen ‘in the spotlight’ zetten is onder meer zijn beroep. Zo valt Wielage ook als eredivisionist te omschrijven. “Ik geef niet zo graag interviews”, biecht hij op met een lach. “Ik heb een andere rol in de ploeg.”

“Als eerste lijn speler ben je altijd afhankelijk van de opbouwspelers. Dat is soms wel lastig. In de dekking of als penaltynemer probeer ik dan belangrijk te zijn”, legt Wielage uit. Als strafworpnemer kan hij koel opereren. “Dat lijkt alleen maar zo. Vanbinnen giert het in mijn lijf. Als dat zo overkomt is dat misschien wel een wapen. Zolang de keeper maar denkt dat ik alles onder controle heb.”

Avonduren
Na de zomer hoopt Wielage met E&O weer mee te doen om de bovenste plaatsen in de eredivisie. “We zijn de afgelopen seizoenen te wisselvallig geweest. We hebben een jong team. Het voordeel daarvan is dat er veel rek in de ploeg zit. We blijven groeien.”

Wielage is nog wel even zoet in Emmen. Op werkgebied heeft hij grotere dromen. “Veel evenementen zijn ook in de avonduren of het weekend. Het komt soms voor dat ik een training niet mee kan doen. Een lastige puzzel, maar vorig seizoen heb ik dat kunnen combineren. Er komt een tijd dat handbal op de tweede plaats komt te staan”, besluit hij.

Foto: Tina Kolthof

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here