Abbingh voelt zich meer mens in Denemarken

By 29 september 2020oktober 7th, 2020Achtergrond, Artikelen, Oranje, Oranje Dames, Voorpagina

Afgelopen zomer heeft international Lois Abbingh (28) Rusland ingeruild voor Denemarken. Bij haar nieuwe club Odense HC voelt de schutter weer het contact met de wereld.

Advertentie

In 2018 maakte Abbingh de toptransfer naar Rostov Don. In Russische dienst pakte de Groningse alle nationale prijzen. “En in mijn eerste seizoen bereikten we de Champions League-finale”, somt Abbingh op. In de eindstrijd bleek titelhouder Györ uit Hongarije te sterk.

Sportief gezien waren het twee succesvolle seizoenen in Rusland voor Abbingh. Toch voelde dat wel eens anders, duizenden kilometers van Nederland. “Als topsporter wil je altijd voor de prijzen spelen, maar ook het menselijke aspect telt mee”, legt de international uit. “Het hele plaatje gaat tellen. Bij Rostov Don was ik een van de vele goede speelsters tussen allemaal Russinnen. Bij Odense ben ik heel anders binnen gekomen.”

Familie uit Nederland
“Natuurlijk is het fijn dat ook Tess (Wester, red.) en Nycke (Groot, red.) bij Odense spelen. Ik had weinig tijd nodig in te passen. Dat verliep heel soepel. Ook heb ik een sociaal leven terug. Familie uit Nederland kan langskomen. Zelf ben ik zondagavond na de wedstrijd in de auto naar huis gestapt om me een dag later te melden op Papendal. Dat was de voorgaande jaren wel een ander verhaal”, weet Abbingh.

Advertentie

Ze heeft zich net als zestien andere internationals op Papendal gemeld. Donderdag en zaterdag oefent de nationale ploeg in Lingen. Tegen Duitsland treed Oranje voor het eerst aan zonder de zwaar geblesseerde Estavana Polman. “Na WK-goud wil je het liefst op precies dezelfde manier doorgaan. Dat lukt niet. We moeten een manier verzinnen het gemis van Estavana, maar ook Delaila Amega, op te vangen.”

Estavana Polman
“Estavana en ik creëren al jarenlang ruimte voor elkaar. Dat zal wegvallen. Er zal nog meer naar me gekeken worden”, weet Abbingh door het ontbreken van Polman op het EK in december. “Het zal voor mij een ander toernooi zijn, maar we hebben vaker aangetoond zo’n speler te kunnen vervangen. Er staan jonge meiden klaar hun steentje bij te dragen.”

“Er staan jonge meiden klaar hun steentje bij te dragen”

Net als bij Oranje zijn in Deense dienst de ogen op Abbingh gericht. “Je wordt gehaald als een speler met internationale ervaring. Ik moet samen met de andere ervaren speelsters voor zekerheid zorgen. Er lopen veel goede, jonge meiden rond bij Odense HC. De club wil graag landskampioen worden en dan is een goede mix belangrijk. We zijn aardig op weg.”

Teamgevoel
In de nationale competitie heeft Odense HC vijf van de zes competitieduels gewonnen. Ook in de Champions League gaat het met drie zeges verrassend goed. “Toen ik bij Rostov Don speelde was je altijd de favoriet. In Denemarken kunnen we er meer onbevangen invliegen. Zo ook in de Champions League”, klinkt het opgewekt. “Tot nu toe draaien we erg goed en hebben alles weten te winnen. Je kunt je voorstellen wat dat met het teamgevoel doet.”

Alles lijkt weer te kloppen in het leven van Abbingh. “Het perfecte plaatje? Het komt in de buurt. Ik woonde wel heel ver van iedereen vandaan. De keuze naar Odense HC te gaan heeft me in veel opzichten goed gedaan.”

Foto: Tina Kolthof

Advertentie