Skip to main content

Afscheid van een wereldkampioen

Noodgedwongen moest Jessy Kramer (31) eind vorig seizoen een punt zetten achter haar topsportcarrière. Inmiddels is ze gewend aan een leven zonder handbal en kijkt ze vooruit richting de toekomst.

Advertentie

Wie binnenkort de Instagram stories van Jessy Kramer bekijkt, heeft een grote kans de voormalig handbalster met een hamer in de weer te zien. Samen met haar vriend Nelson is Kramer een appartement in het Franse Toulon aan het renoveren. Of de vrolijke Noord-Hollandse een beetje handig is? Lachend: ,,Haha, dat gaan we de komende weken zien. Maar ik denk het wel. En zo niet, mijn vriend is bouwvakker en heeft ervaring met dit soort projecten. Dan kan hij het me mooi leren.”

Het zal voorlopig de nieuwe dagelijkse bezigheid van Kramer worden, die vanwege haar grote liefde in Frankrijk blijft wonen. Wel reist ze nog regelmatig op en neer naar Nederland, want ze is een echt familiemens en kan eigenlijk niet zonder haar vader Martien, moeder Guri, broer Maikel, schoonzus Mieke én natuurlijk haar drie neefjes op wie ze dol is.

Heerlijk toeven
,,Gelukkig is het heel makkelijk om van hier naar Nederland te vliegen dus dat doen we regelmatig, maar we blijven inderdaad wel in Frankrijk wonen”, vertelt ze. ,,Waarom? Tja die Franse mannen hé…” Lachend: ,,We hebben het er wel over gehad om naar Nederland te komen, maar het leven is hier zo lekker. Als ik mijn draai buiten het handbal niet vind, kan ik altijd nog terug.”

Advertentie

Het leven is in het zuiden van Frankrijk heerlijk toeven. Terwijl het in Nederland al guur en koud is, schijnt daar nog altijd de zon en is de temperatuur aangenaam. Kramer geniet van het Franse leven, ze had nooit gedacht dat haar handbalcarrière haar in zoveel verschillende landen zou brengen. Ze speelde in Duitsland, Noorwegen en Frankijk. ,,Elf jaar lang ben ik van huis geweest. Een enorm lange tijd weg van familie en vrienden. Ik heb het ook wel vaak zwaar gehad hoor, ik hou van mijn familie dus het is best bijzonder dat ik het zolang heb volgehouden.”

Zelf nadenken hoefde niet
Ze vindt het lekker om nu even geen handbal te hebben, zoals ze het zelf noemt. Al was het in het begin wel flink wennen. ,,Ik wist precies van dag tot dag hoe mijn leven eruit zag en wat ik moest doen. Voor de hele maand was er een programma voor je gemaakt en het was handbal, handbal en nog eens handbal. Zelf nadenken hoefde eigenlijk niet. Nu ik ben gestopt, is dat ineens weggevallen. Nu heb ik geen vaste invulling van mijn dagelijks leven meer.”

Toch bevalt het Kramer wel, vooral ook op fysiek gebied. De Zijdewindse had veel last van tal van kleine blessures, nooit heel ernstig, maar wel vervelend. De laatste tijd was vooral de pijn aan haar knie en voet niet meer te doen. ,,Dat ik nu niet meer elke dag mijn knie en voet hoef te belasten, geeft wel verlichting. Al moet ik ook eerlijk zeggen dat ik weinig aan sport gedaan heb om af te bouwen, dat is waarschijnlijk ook niet goed. Ik moet beter aftrainen, maar ik kan geen motivatie opbrengen om naar de sportschool te gaan”, zegt ze lachend. ,,Voorheen vond ik dat wel leuk, omdat het met een doel was ‘voor het handbal’, maar nu voor mezelf vind ik er niks aan en heb ik er geen motivatie voor.”

Benieuwd naar het hele interview met wereldkampioen Jessy Kramer? Abonneer je op het Handbal Inside Magazine. Klik hier.

Door: Ingrid Lemmens
Foto: Henk Seppen

Advertentie