Alleen bondsleden, journalisten en Turkse bobo’s horen speaker Koene

By 25 november 2020november 30th, 2020Achtergrond, Artikelen, Featured

In 2020 zou presentator Edwin Koene (51) uitverkocht Ahoy vermaken tijdens het EK-kwalificatieduel tussen de Oranjedames, pas wereldkampioen, en Spanje. Alleen de spookachtige interland Nederland – Turkije bleef over. 

Advertentie

“Handen op elkaar voor de mannen van Oranjeeeee!” De Oranjemannen komen op voor hun partij tegen Turkije. Speels kijkt Koene om zich heen. Zijn enthousiaste kreet wordt alleen gehoord door bondsleden, een handjevol journalisten en Turkse bobo’s. Publiek is in Almere namelijk niet welkom.

“Of ik me af heb gevraagd naar de wedstrijd te gaan? Dat heeft wel even door mijn hoofd geschoten, natuurlijk. Het is een bizar duel, onder absurde omstandigheden. We leven in een rare tijd”, legt Koene uit. 

Sinds een aantal jaren is hij de vaste presentator bij interlands van zowel de Oranjemannen als nationale damesploeg. “De hele setting in Almere was bijzonder. Dat heb ik als presentator nog nooit meegemaakt”, gaat hij verder. “Ik dacht: als ik het doe, doe ik het voor de jongens. Anders is het helemaal stil voor hen.” 

Advertentie

Uit de volleybalwereld
In 1998 was Koene’s herkenbare stem voor het eerst te horen uit een speaker in een sporthal. “Ik kom uit de volleybalwereld. Vrevok uit mijn woonplaats Nieuwegein promoveerde in 1996 naar de eredivisie en debuteerde twee jaar later zelfs in Europa. Toen drie Europese teams – waaronder grootmacht Moskou – op bezoek kwamen, werd ik gevraagd het toernooi te presenteren. Dat beviel erg goed. Later kwam onder andere Peter Blangé naar Nieuwegein, werd Vrevok landskampioen en speelde het Champions League. Uiteindelijk ben ik zo in de picture gekomen bij de Nevobo (de Nederlandse volleybalbond, red.).”

“Ik heb zelf ook altijd volleybal gespeeld. Als presentator mocht ik heel mooie events verslaan. Bijvoorbeeld het WK Beach Volleybal in Den Haag en ook ontzettend veel topwedstrijden van het Nederlands team in Ahoy”, vertelt Koene. “Ook handbal ben ik als sport erg gaan waarderen. Het gaat op en neer. Soms ben ik blij dat er een time-out wordt aangevraagd, zodat ik even adem kan halen.”

Vreemde bedoeling
Twee weken geleden maakte Koene voor het eerst een interland voor lege tribunes mee. ‘’Het is ook nog eens geen halletje waar maar 200 mensen in kunnen. Normaal hoor je 3500 mensen juichen, maar dit keer waren er net zoveel spelers en stafleden als dat er toeschouwers waren. Je doet als presentator je ding, maar los van het protocol en wat muziek was het sfeerloos.”

Koene vervolgt over de nipte overwinning (27-26) van de Oranjemannen op Turkije: “De spanning in de tweede helft maakte een hoop goed, want ik schrok in de eerste helft wel. Ik dacht: een trieste uitslag in deze setting kan er ook nog wel bij. Gelukkig maakte de goede en spannende tweede helft een hoop goed. Daardoor kon ik, ondanks de vreemde omstandigheden, ook m’n gedachten erbij houden.”

Appcontact met Kramer
“Hoogtepunten voor mij zijn toch de wedstrijden van de Oranjedames in Eindhoven. Bij het potje van vorig jaar tegen Oostenrijk waren 6000 fans. Dat geeft zo’n geweldige sfeer. Dan heb ik een DJ naast me staan, zodat ik m’n handen vrij heb om het publiek te vermaken”, is Koene enthousiast. Voorafgaand aan interlands heeft hij wel eens appcontact met Jessy Kramer over de muziekkeuze in de warming-up. “Soms draai ik een Duits plaatje. Dan krijg ik commentaar van Angela Malestein. Dat zijn leuke dingen.” 

“Dan krijg ik commentaar van Angela Malestein”

Begin dit jaar werkte Koene net als alle liefhebbers toe naar een nieuw hoogtepunt: de wedstrijd tussen WK-finalisten Nederland en Spanje in Ahoy. Het onderkomen in Rotterdam biedt plaats aan tienduizend supporters. Door het coronavirus werd het toeschouwersrecord bij een handbalwedstrijd in Nederland niet verbroken. Koene daarover: “Ergens heel zuur, maar vooral begrijpelijk.” 

Avondje uit
Hij hoopt op een nieuwe kans in Ahoy. “Ik probeer mensen een avondje uit te bezorgen. Dat het meer is dan twee keer dertig minuten handbal. Mijn avond is geslaagd als iedereen met een tevreden gevoel naar huis gaat.”

Foto: FotoReza

Advertentie