“Als Estavana erbij komt wordt het nog moeilijker tegen ons te spelen”

By 23 november 2021Oranje, Oranje Dames, Voorpagina

De aankomende dagen moeten uitwijzen of Estavana Polman speelklaar is voor het WK. Bondscoach Monique Tijsterman duimt mee.

Advertentie

Afgelopen weekend stond Polman voor het eerst in maanden weer op het wedstrijdblad bij haar Deense club Team Esbjerg. Tot speelminuten in het Europese duel met Borussia Dortmund kwam het niet. De Arnhemse heeft zich in Hoofddorp bij de nationale ploeg gemeld voor het aanstaande oefentoernooi in Noorwegen.

“Als de medische staf groen licht geeft gaat Estavana mee naar Bergen en dan speelt ze. Ongeacht het verloop van de wedstrijden. We gaan naar Noorwegen om te oefenen”, legt Tijsterman uit. “Ze wil heel graag, maar de vraag is of haar lichaam dat ook allemaal kan uitvoeren.”

Onverstandig of onveilig?
Voor de tweede keer in twee jaar tijd stond de linkeropbouwer met een zware knieblessure langs de kant. Volgens de bondscoach hoeft Polman niet in bescherming genomen te worden. “Als Estavana niet fit is, zal ze niet willen spelen. Ze komt altijd voor haar lichaam op. Ze is een volwassen vrouw die al veel heeft meegemaakt.”

Advertentie

Tijsterman vervolgt over de rol van de specialisten: “Als de medische mensen rondom het team deze week vertellen dat het onverstandig of onveilig is haar te laten spelen, dan gaat Estavana niet mee naar Noorwegen. Dan valt ze af. De gezondheid staat bovenaan.”

Team Esbjerg is kritisch
Op Papendal heeft Polman de afgelopen maanden hard aan haar herstel gewerkt. “Als Estavana erbij komt wordt het nog moeilijker tegen ons te spelen. Ze lijkt geen nervositeit te kennen”, glimlacht Tijsterman. “Dat is een speelster die je graag inzet om anderen ook beter te laten spelen. Een ander type op de middenopbouw dan bijvoorbeeld Larissa Nusser.”

Team Esbjerg is niet blij dat Polman zo snel na haar revalidatieperiode bij het Nederlands team aansluit. “Ik snap hun standpunt, maar ze kunnen ook blij zijn met de bond. Het hele revalidatieproces heeft Estavana op Papendal doorlopen. Ze heeft zondag afgetraind op de bank plaatsgenomen. Als ze er helemaal niet klaar voor zou zijn, is dat ook niet wijs geweest.”

Donderdagavond tegen Noorwegen
Op donderdagavond oefent Oranje in Bergen tegen het thuisland. Een dag eerder reist de ploeg van Tijsterman mogelijk ook met Polman af naar Noord-Europa om voor het WK in december in vorm te raken.

Foto: Jaap van der Pijll

Advertentie