“Amsterdammers kunnen best hard zijn”

By 15 september 2021september 21st, 2021Achtergrond, Artikelen, Competities, Eredivisie, Voorpagina

VOC-speelsters Isa Ternede (20) en Zola Amsen (21) blikken in het nieuwste magazine van Handbal Inside vooruit op de start van het eredivisieseizoen. Een preview uit het interview.

Advertentie

De touwtjes bij de regerend landskampioen uit de hoofdstad zijn dit seizoen in handen van twee jonge twintigers. Middenopbouwers Ternede en Amsen hebben de hele VOC-opleiding doorlopen. “Ik ben al op mijn derde begonnen met handballen bij VOC”, vertelt Amsen met een brede glimlach. Ternede is vanaf haar zesde levensjaar lid van de fusieclub uit Amsterdam.

“Het is gewoon mijn club. De sfeer spreekt me erg aan. Natuurlijk komen en gaan er veel meiden bij VOC, maar altijd blijft er een groepje diehards. Daar wil ik graag bijhoren”, legt Amsen uit. Sinds een goed jaar voelt ze zich volwaardig lid van de hoofdmacht. “Ik heb veel speelminuten in de opleidingsploeg gemaakt. Zo heb ik veel geleerd en zelfvertrouwen gekregen. Ik wil geen bankzitter zijn.”

Hardheid
Amsen heeft het hardste schot van de twee. “Maar Isa is sterker in de één-tegen-één. Tijdens de training sta ik niet graag tegenover haar”, geeft Amsen toe. Ook Ternede wil dit jaar een hoofdrol bij VOC spelen: “Ik moet het van mijn techniek en snelheid hebben.”

Advertentie

Als tiener voegde Ternede zich al bij de senioren. Daar leerde ze meteen voor zichzelf op te komen. “Amsterdammers kunnen best hard zijn. Dat ben ik wel fijn gaan vinden. We zeggen tegen elkaar wat we vinden. Door die duidelijkheid speelt er onderling heel weinig”, zegt ze. Amsen knikt: “We zijn hard, maar vooral eerlijk tegen elkaar. Eigenlijk moet het zo zijn dat niemand zich moet schamen voor wat zij vindt. Daardoor kunnen we onszelf zijn.”

Boerenland
Speelsters als Zoë Sprengers, Nikita van der Vliet en ook Dione Housheer gebruikten VOC als springplank naar het buitenland. Ook afgelopen seizoen voegden speelsters van over heel Nederland zich bij de donkergroen-zwarten. “Meiden van het boerenland, zeggen wij wel eens”, grapt Ternede. “In het begin is dat wel eens aftasten, maar het zorgt niet vaak voor problemen.”

Amsen over de komst van leeftijdsgenoten uit het Zuiden of bijvoorbeeld Twente: “Je hoort vaak dat wij Amsterdammers heftig kunnen zijn, maar ik denk dat, dat beeld na één training alweer weg is. We kunnen zelfs van elkaar leren. De meiden van buitenaf van onze eerlijkheid, want dat zorgt voor duidelijkheid. En als ik teamgenoten zie luisteren en niet meteen reageren, houd ik de volgende keer ook wel mijn mond.” Ternede gevat: “Misschien.”

Benieuwd naar het hele verhaal? Neem een abonnement op het Handbal Inside Magazine. Klik hier voor meer info.

Foto: Jaap van der Pijll

Advertentie