Skip to main content

Analyse: Keerpunt Oranjemannen in Boedapest

By 27 januari 2022Oranje, Oranje Heren, Voorpagina

De afgelopen jaren schuurden de Oranjemannen heel vaak tegen de subtop en zelfs het wereldniveau aan. Na de tiende plaats op het EK in Boedapest hoort de nationale ploeg er helemaal bij.

Advertentie

De hoofdfase halen zou een haalbare kaart zijn, lieten internationals op het laatste persmoment in eigen land voor het eindtoernooi in Hongarije los. Hongarije, IJsland en Portugal. WK-gangers van 2021. De Oranjemannen zagen kansen, veelzeggend.

In 2020 debuteerden Luc Steins en consorten op het EK. Na rekenen als een van de beste nummers drie van de kwalificatiecyclus. In Trondheim ging Nederland er tegen Duitsland en Spanje kansloos af. Een feestje op het parket werd gevierd na de overwinning op Letland. Slechts het begin, Spielerei, blijkt nu.

Door thuisland Hongarije voor eigen publiek met 28-31 te kloppen zette Oranje twee weken geleden de toon. De weg open naar de hoofdfase. Dat hadden de EK-gangers goed gezien. Nog voor de media er een ei over konden leggen. Zelfbewust en doelgericht.

Advertentie

Spelplan en veel genot
Al tijdens de kwalificatiefase voor het Europees kampioenschap, ondertussen vonden Steins (PSG) en Kay Smits (SC Magdeburg) een topclub, had Nederland flink stampij gemaakt. Twee keer winnen van Polen en een puntje in Slovenië. Plaatsing op eigen kracht. Met her en der een vlieger. Niet alleen omdat het mooi is, maar zo omspeelde de nationale ploeg de langere armen van de opponent.

Op het EK moest Oranje alleen voor Denemarken, Frankrijk en IJsland buigen. Twee halve finalisten en de potentiële nummer vijf van het EK. Geen schande. Portugal en Montenegro moesten eraan geloven. Niet alleen nipt en een beetje geluk, maar met een spelplan en veel genot. Na de remise tegen Kroatië gingen de Hongaarse fans staan voor de ploeg in volledig oranje.

Dani Baijens heeft zich in de etalage gespeeld, het contract van aanvoerder Bobby Schagen in de Bundesliga loopt nog twee jaar door en is goalie Bart Ravensbergen rijp voor een stapje? Er wordt door de Oranjemannen naar de toekomst gekeken en gemikt op het WK van 2023 in Zweden en Polen. De tiende plaats in Boedapest heeft voor een realistische route naar het eerste wereldkampioenschap sinds 1961 gezorgd.

Pispotten
Als het EK een pleintje is, mag Oranje nu meespelen met een groep hoger. Respect afgedwongen en slechts het begin. De blikvangers zijn halverwege de twintig. De aankomende toernooien wordt er tijdens het pispotten rekening gehouden met de kracht van het Nederlands team. De schat ligt boven.

Foto: FotoReza

Advertentie