Skip to main content

Analyse: “Lions is aan het opleiden voor de concurrentie”

Het is onrustig in Zuid-Limburg. Waar het topclub OCI-Lions jaren voor de wind ging, keert de sterke opleiding zich nu tegen de fusieclub. Een uittocht van spelers dreigt. 

Advertentie

In dagblad De Limburger laat journalist Tom van der Wilt een analyse los op de situatie in Sittard/Geleen. Na Joris Baart maakten Thijs van Leeuwen, Ephrahim Jerry, Tim Claessens, Evert Kooijman en Erik Blaauw hun vertrek bij Lions bekend. De clubwatcher probeert de ontwikkeling te plaatsen.

Nieuwe stap
Evenals het vertrek van Joris Baart, die op 25-jarige leeftijd toe is aan een nieuwe stap, is de transfer van Evert Kooijman een aderlating. “Hij wil aanvallend voor zijn eigen kans gaan”, denkt Van der Wilt. “Ivo Steins speelt nu merendeel in de aanval.” De stap naar de winnaar van de BENE-League noemt de clubwachter niet misselijk. “Misschien zien we hem binnen een paar jaar bij Oranje.”

“Hij heeft wel wat probleempjes gehad bij Lions, dat is bekend”

Jerry en Van Leeuwen kiezen voor het avontuur bij debutant Sporting Nelo. “De stap van Van Leeuwen is te verklaren”, wijdt Van der Wilt uit. “Hij is dertig, wil zich focussen op zijn maatschappelijke carrière. Bij Nelo trainen ze veel minder dan bij Lions.” De overgang van Jerry is meer opmerkelijk. “Hij heeft wel wat probleempjes gehad bij Lions, dat is bekend. Wellicht wordt hij België de eerste man op de midden, bij Lions moest hij vaak genoegen nemen met wat minuten in de tweede helft.”

Advertentie

Concurrentie
“Het punt is: Lions is aan het opleiden voor de concurrentie”, legt de journalist van dagblad De Limburger de vinger op de zere plek. “Dat is nooit het plan geweest. Lions is ontstaan met het plan om jongens op te leiden voor het buitenland. Niet om concurrenten in de eigen competitie beter te maken. Er moet nagedacht worden in Zuid-Limburg: wat wil de club in de toekomst.”

“Het is algemeen bekend dat handballers in België goed kunnen verdienen”

Van der Wilt denkt dat de uittocht nog niet gestopt is. “Misschien komen er nog wat namen bij”, vertelt de clubwachter. “Er lopen veel goede spelers rond. Het sterke trainingsprogramma van Lions bewijst zijn waarde. Andere clubs hebben meer te besteden. Het is algemeen bekend dat handballers in België goed kunnen verdienen. Ik heb zitten tellen. Daar lopen straks misschien meer dan twintig spelers met een Lions-verleden rond.”

Onrustige week
Spanning. In de finalemaand. Allerminst bevordelijk voor de formatie van Schmetz. “Of jongens willen in de finale juist laten zien wat ze waard zijn”, draait Van der Wilt tot slot de situatie om. “Dat jongens willen laten zien dat ze in de basis horen. Ze moeten de neuzen dezelfde richting op krijgen. Dat zal lastig worden na zo’n onrustige week.”

“Ze moeten de neuzen dezelfde richting op krijgen”

Over precies een week ontvangt Lions Kras/Volendam in eigen huis. Zeven dagen later is de return in Noord-Holland. De Limburgse leeuwen zijn de huidige titelhouder.

Foto: FotoReza

Advertentie