Analyse: Nederland, het Korea van Europa

By 14 januari 2022Oranje, Oranje Heren, Voorpagina

Met een opbouwrij met de gemiddelde lengte van één meter en tachtig centimeter heeft Oranje gisteravond thuisland Hongarije op het EK weten te kloppen (28-31). Nederland, het Korea van Europa.

Advertentie

Dani Baijens (1,82), topschutter Kay Smits (1,86) en Luc Steins (1,73) maakten in Boedapest aanvallend op korte wisselbeurten voor rust na het uur vol. Het trio kwam samen tot 21 goals. Tel daar alleen al alle assists van Steins bij op en het drietal was bij nagenoeg iedere, gave treffer van Nederland in Boedapest betrokken.

En dat deed Oranje op atypische wijze. Niet met twee potige, lange opbouwers – met armen als staalkabels – aan de zijkant. Nee, meer op z’n Koreaans, Japans. Geef het een naam. Op snelheid, hoog baltempo en veel positiewisselingen. Niet alledaags en daarom moeilijk te verdedigen voor de Champions League-lummels van Hongarije.

Alleen door een puntspeler kon Steins vroegtijdig afgestopt worden. Soms maakte de spelmaker van PSG – die bij LIONS altijd ‘Kiezel’ werd genoemd, omdat ze hoofdpijn van Steins’ ‘vervelende’ versnellingen kregen – helemaal vanaf de middellijn snelheid. En na het aanloopje heeft hij nog het vermogen de juiste keuze te maken. Alleen in de eigen afronding faalde Steins soms. Tot eigen frustratie.

Advertentie

Connectie tussen Limburgers
De connectie van de rappe Limburger met provinciegenoot Smits moet de nationale ploeg koesteren. Elf uit dertien voor de rechteropbouwer van SC Magdeburg. Ongekend in de opener van een EK voor twintigduizend fans. Van ver bleek Smits te blokken, maar na een combinatie dichter op de Hongaren en snelle arm niet.

De truc voorin werkte en zorgde voor 31 goals. Ook zonder bal leverde Nederland tegen Hongarije. Daar geen Aziatische 3-2-1. Alle mannen boven de 1.90 op de vier centrale posities in de dekking. Types als Iso Sluijters en Jasper Adams nemen in dit Nederlands team genoegen met een verdedigende rol.

Spelplan verduurzamen
Hongarije is met het spelplan gefopt. Hoe kunnen de Oranjemannen de aanvallende tactiek verduurzamen? Nederland staat in de spotlight en aanstaande opponenten IJsland en Portugal hebben meegekeken.

Foto: FotoReza

Advertentie