Atypische verdeling bij Oranje: Veel keuze op rechts

By 16 februari 2021Featured, Oranje, Oranje Dames

De mens is het meest rechtshandig. Toch telt de voorselectie van de Oranjedames voor de oefenduels met Slovenië bovengemiddeld veel goede linkspoten. Zeker als je het afzet tegen het aantal linkerhoeken dat kans maakt geselecteerd te worden voor de Olympische Spelen.

Advertentie

Naar schatting is zo’n tien procent van de bevolking links. Bij het uitdelen van uitnodigingen heeft bondscoach van de Oranjedames Manu Mayonnade te kampen met een atypische verdeling.

Dubbele aantal aan gegadigden
Het meeste talent lijkt op de rechterflank te zitten. Op de longlist staan liefst zes uitstekende rechterhoeken die allemaal in de Bundesliga spelen of uitkomen in de Champions League. Terwijl de spoeling aan de overkant opvallend dun is.

Met Martine Smeets, Zoë Sprengers en Bo van Wetering telt de voorselectie van het Nederlands team slechts drie specialistische linkerhoekspeelsters. Andere posities als onder de lat, op de lijn of de rechterhoek tellen in aanloop naar de Olympische Spelen in Tokyo het dubbele aantal aan gegadigden: zes.

Advertentie

Opgeroepen hoeken:
Linkerkant (3) – Martine Smeets (CSM Bucuresti), Zoë Sprengers (TSV Bayer 04 Leverkusen) en Bo van Wetering (TuS Metzingen).
Rechterkant (6) – Britt van der Baan (TuS Metzingen), Debbie Bont (Metz Handball), Sarah Dekker (HSG Bensheim/Auerbach), Nathalie Hendrikse (Neckarsulmer SU), Angela Malestein (Ferencvaros) en Kelly Vollebregt (Borussia Dortmund).

Op het EK in Denemarken, Oranje eindigde op plaats zes, bleek de linkerhoek gezien het schotpercentage een kwetsbare positie. In aanloop naar het eindtoernooi in Tokyo moet Mayonnade vertrouwen houden in de bekende namen. Meer keuze heeft de Fransman als het gaat om de linkerhoekpositie simpelweg niet.

Basisplaats bij de club
Op clubniveau doen Smeets, Van Wetering en Sprengers het behoorlijk. Eerstgenoemde speelt in Roemenië om de titel en is wekelijks nuttig in de Champions League. ‘Jonkies’ Van Wetering en Sprengers kunnen in Duitsland op een basisplaats rekenen en scoren er in de Bundesliga op los.

In aanloop naar de trainingsweek in maart brengt Mayonnade de voorselectie van 34 speelsters terug. De helft blijft over en oefent op 19 en 21 maart in Den Bosch tegen Slovenië.

Lees ook: Nieuwe namen bij Oranje, Broch ontbreekt

Foto: Tina Kolthof

Advertentie