Boonkamp liever naar Rusland dan op zomervakantie

Bondscoach Alex Vaassen heeft zeventien speelsters opgeroepen voor Jong Oranje. De jeugdploeg speelt tussen 18 en 20 maart drie WK-kwalificatieduels in Servië. Na een zware knieblessure maakt ook de 19-jarige Danique Boonkamp geen plannen in de zomervakantie, wanneer het WK wordt gehouden in Rusland. 

Advertentie

Als een verrassing kwam de uitnodiging niet, maar een fijne bevestiging was het wel voor de speelster van SEW. “Ik heb twee jaar in Talents gezeten, toen twee jaar in Youth en nu de Juniors”, vertelt Boonkamp. In september maakte de jongeling haar rentree in de eredivisie na een zware knieblessure. “Ik heb elf maanden aan de kant gestaan door een blessure aan m’n kruisband. Ben blij dat ik er nu weer bij hoor”.

“Ben blij dat ik er nu weer bij hoor”

In één weekend treft het Jong Oranje van Vaassen en assistent Nijdam drie landen in het Servische Vrnjačka Banja. “De allereerste wedstrijd tegen het thuisland is meteen de belangrijkste”, zegt de opbouwspeelster over het cruciale duel op vrijdagavond. “We hebben daar al eens gespeeld. Dan speel je ook tegen het publiek en de scheidsrechters. Daar moeten we boven staan. Zo goed spelen dat het allemaal niet uitmaakt”. Een dag erop wacht Portugal, waarna op zondagochtend de klus afgemaakt kan worden tegen Bosnië-Herzegovina.

Poulewinnaar naar Rusland
Bij Jong Oranje is voor de Noord-Hollandse een opvallende rol weggelegd. “Ik verdedig meestal alleen in Oranje”, haalt de handbalster van de Handbal Academie haar schouders op. “Daar heb ik geen problemen mee, hoor. Daar kun je ook punten voor je team halen”. Bij balbezit staat Boonkamp haar plaatsje af aan aanvalspecialisten Delaila Amega (Quintus) of Tess van Buren (Dalfsen).

Advertentie

“Ik verdedig meestal alleen in Oranje”

Door veel blessures behoren de zeventien geselecteerde speelsters tot de voorlopige selectie. Boonkamp probeert haar waarde half maart in Servië, waar alleen de poulewinnaar zich plaats voor het Wereld Kampioenschap, te bewijzen. Veel plannen heeft ze voor de zomervakantie nog niet gemaakt. “Ik ga liever daarheen, dan op vakantie”, vertelt ze met een lach. “Al zien we natuurlijk tijdens zo’n toernooi alleen wat van het land in de busreis naar de hal toe”. Het WK wordt komende zomer van 3 tot en met 17 juli gehouden.

Quintus hofleverancier
Met zes speelsters is Quintus, dat aan een sterk seizoen bezig is in de eredivisie, hofleverancier van Jong Oranje. DOS uit Emmer-Compascuum levert twee jeugdinternationals: Mabel Panhuis en keepster Mandy Hoogenboom. Beide speelsters in Drentse dienst speelden al eens samen met Boonkamp bij SEW.

Door: Stijn Steenhuis
Foto: Jaap van der Pijll

Advertentie

Join the discussion 7 Comments