Skip to main content

Brazilië komt in 36 seconden terug, titelhouder naar hoofdfase

By 18 januari 2021Voorpagina

Titelhouder Denemarken is al zeker van de hoofdfase van het WK. Een stuk spannender was het gisteren in Egypte bij Tunesië – Brazilië (32-32).

Advertentie

Met nog 36 seconden op de klok kwamen de Noord-Afrikanen via topschutter Mohamed Garmoul met 32-30 voor. Rap drukte de bondscoach van Brazilië op de knop voor de time-out.

Na de hervatting tekende tekende Gustavo Rodrigues na zes tellen voor de gewilde en snelle goal van Brazilië (32-31). Tunesië nam uit, liet de bal vier keer rondgaan tot Mosbah Sanai van afstand de goalie van de Zuid-Amerikanen raakte. De rebound werd opgepikt door de uitploeg in het donkerblauw.

Net voor de doellijn
Binnen twee passes kwam de bal bij de Braziliaanse hoekspeler Guilherme Torriani die met nog vijf seconden te spelen de gelijkmaker binnen werkte. In de chaos die volgde vuurde Anouar Ben Abdallah namens Tunesië nog een bal op doel. Deze kwam via de onderkant van de lat net voor de doellijn, zo bleek later na beelden van de video-assistentie, op het parket terecht.

Advertentie

Denemarken maakte een minder gespannen beurt door. De titelhouder boekte de tweede simpele zege op rij op het WK. Dit keer moest het Congo van Mvumbi, die vier uit vijf maakte, eraan geloven: 19-39 (10-23).

Europees kampioen Spanje
Door de overwinning is Denemarken, waar Mikkel Hansen een uur lang aan de kant bleef, al zeker van de volgende ronde. Ook groepsgenoot Argentinië heeft vier punten uit twee duels en kan zich opmaken voor de hoofdfase van het wereldkampioenschap.

Het gaat Europees kampioen Spanje minder voor de wind. Na de remise tegen Brazilië (29-29) moesten de Zuid-Europeanen ook tegen Polen tot het uiterste gaan. Een 15-19 voorsprong van Spanje ging bijna in rook op.

Orde op zaken: 26-27
Achttien minuten voor tijd kwam Polen, opponent van Oranje in de strijd om een EK-ticket, terug tot 19-19. Met een stoppercentage van 41 procent bleek de Poolse goalie Adam Morawski een ware plaag voor Spanje. Twee minuten voor tijd stelden Alex Dushjebaev en consorten toch orde op zaken: 26-27.

Ook vandaag staan er een aantal interessante confrontaties op het programma op het WK in Egypte. Denk aan Zweden tegen het thuisland (18:00) en Noorwegen – Oostenrijk (20:30). Alle partijen op het wereldkampioenschap zijn te zien op het YouTube-kanaal van de IHF.

Foto: IHF

Advertentie