Skip to main content

Broch gaat verantwoordelijkheid niet meer uit de weg

Voor het derde jaar op rij mag international Yvette Broch (27) haar koffers pakken, om af te reizen naar Boedapest voor het finaleweekend van de Champions League. Vorig jaar was het raak. Nu wil de cirkelloopster bewijzen dat ze aan de top hoort.

Advertentie

“Ik merk dat ik van te voren meer van zo’n Final4 kan genieten”, opent Broch opgewekt. In 2017 kon ze, samen met maatje Nycke Groot, eindelijk de Champions League omhoog houden. “Dat was m’n allergrootste droom. Daar heb ik kei-, en kei-, en keihard voor gewerkt. Nu heb ik er vooral heel veel zin in. Ik voel me rustiger en zelfverzekerder.”

“Kleine details gaan de wedstrijden beslissen”

Donderdagavond vertrekt ze met haar Hongaarse club Györi naar de hoofdstad. In de halve finale moeten de groen-witten zich zaterdagmiddag (15:15) ontdoen van CSM Bucuresti uit Roemenië. “Alle vier de ploegen zijn supersterk”, weet Broch zeker. Ook Rostov-Don en Vardar treffen elkaar. “Kleine details gaan de wedstrijden beslissen.”

Blessureleed
In 2015 maakte de Oranje-international de overstap van Metz naar de Hongaarse topploeg. In drie seizoenen tijd won Broch vijf hoofdprijzen. “Ik had het stiekem wel een beetje zo uitgestippeld”, lacht de brunette. “Maar dan moet het allemaal nog maar lukken. Er is nog geen ploeg die, in de huidige toernooiopzet, de Champions League twee keer achter elkaar heeft gewonnen. Dat zou een primeurtje zijn.”

Advertentie

“Ik heb gezien hoe sterk we als team kunnen zijn”

Broch blijft gretig. Ook toen Györi te maken kreeg met blessureleed. Zo staat sterspeelster Nora Mørk sinds februari langs de kant met een fikse kniekwetsuur. “Dit is, qua tegenslagen, ons zwaarste seizoen geweest”, gaat Broch verder. “Maar we zijn blijven vechten. Ik heb gezien hoe sterk we als team kunnen zijn. Ook zonder de toppers die we missen.”

Basisplaats
Dit seizoen kan Broch, uitgeroepen tot beste cirkelspeelsters van het WK in 2017, rekenen op een basisplaats. Het geeft haar vertrouwen. “Dat zorgt ook voor meer druk op mijn schouders”, legt de lijnspeelster uit. “Ik ben een van de speelsters die soms verantwoordelijkheid moet pakken. Maar eigenlijk hou ik er wel van. Je moet laten zien wat je waard bent en bewijzen dat je aan de top hoort.”

Foto: Tina Kolthof

Advertentie