Skip to main content

Coenders gelooft in Oranje: “Zou ook nice zijn als we de top-2 van de groep halen”

De Oranjemannen zijn in Praag om zich te kwalificeren voor het EK Beach Handball 2023. Volgens doelman Rik Coenders (28) maakt de nationale ploeg een mooie en belangrijke groei door.

Advertentie

Coenders was er vorig jaar op het EK Beach Handball in Bulgarije ook bij. Toen moest Nederland genoegen nemen met een dertiende plaats. “In Tsjechië is plaatsing voor het Europees kampioenschap ons eerste doel, maar het zou ook nice zijn als we de top-2 van de groep halen. Zo kunnen we ons als land écht laten zien”, legt de goalie uit.

EBT Finals
In Europees verband heeft Coenders al een opmerkelijke prestatie neergezet. Met zijn club Camelot uit Tilburg haalde de international vorige maand de halve finale van de EBT Finals. In de kwartfinale rekende Camelot verrassend af met een Deens topteam. Coenders: “Zij moesten en voor ons was er alleen maar iets moois mogelijk.”

De tweede set ging naar de Tilburgers waarna Camelot de shoot-outs beter nam. “De ontlading was supergroot. Pas toen we veel complimenten kregen, besefte ik de impact van onze prestatie. De Denen werden gezien als een van de favorieten om de titel. Ik ben nog altijd trots op die prestatie.”

Advertentie

Frankrijk, Hongarije en Oekraïne
Met veel zin kijkt Coenders dan ook uit naar het EK-kwalificatietoernooi met het Nederlands team in Praag. Oranje zit in de groep met Hongarije, Frankrijk, Oekraïne, Zwitserland en Roemenië. Van iedere poule van zes plaatst de top-5 zich voor het EK van volgend jaar. “Op de EBT Finals heb ik nog maar eens meegemaakt dat in Beach Handball veel kan. Daarom denk ik ook dat wij als Nederlands team dit kwalificatietoernooi tegen elk land kans maken, maar dan moeten we wel bij de les zijn.”

Coenders, die samen met Mark Kooij onder de lat staat, besluit: “Het geloof heb ik samen met teamgenoten bij Camelot Thomas en Jasper Robben meegenomen naar Praag. We zijn als team ook nog weer beter op elkaar ingespeeld. Plaatsing is belangrijk om als nationale ploeg door te groeien. Ik zou graag net als de dames eens meespelen om de medailles.”

Programma Oranje in Praag:
Donderdag 7 juli 14:45 Oekraïne – Nederland
Donderdag 7 juli 18:00 Hongarije – Nederland
Vrijdag 8 juli 15:15 Nederland – Frankrijk
Vrijdag 8 juli Nederland – Zwitserland
Zaterdag 9 juli Nederland – Italië

Alle partijen van Coenders en consorten zijn te zien op EHF TV. Ook Oranje U16, zowel de meisjes- als jongensploeg, is in Praag.

Foto: Eelco Schaap

Advertentie