Skip to main content

Column: De eredivisie was nog nooit zo saai

By 23 november 2016Column, Eredivisie, Voorpagina

Afgelopen weekend startte in de eredivisie voor mannen de tweede competitiehelft. De verhoudingen zijn na twaalf speelrondes redelijk afgetekend. AES/Arnhem en Oosting/E&O gaan aan de leiding en mogen zich stiekem alvast gaan opmaken voor het gevecht om een ticket voor de BENE-League in de winnaarspoule.

Advertentie

De nummers drie tot en met twaalf mogen zich dit seizoen focussen op de strijd tegen degradatie. In twee poules van vijf zal bepaald worden welke ploeg rechtstreeks degradeert en welke ploeg zich mag opmaken voor een tweeluik met de winnaar van de nacompetitie van de eerste divisie.

Geen bonuspunten
Waar men in de eredivisie normaal gesproken tot op de laatste speeldag van de reguliere competitie alles zal geven om een zo goed mogelijke uitgangspositie op de ranglijst te verwerven, is dat dit seizoen heel anders. Waar de teams voorheen bonuspunten konden verzamelen op basis van hun positie op de ranglijst, start iedere club dit seizoen met núl punten aan het gevecht om lijfsbehoud!

Op het oog allemaal leuke affiches, maar ze gaan nergens over

Ik kon het niet geloven toen ik het voor het eerst hoorde, maar het grootste gedeelte van de teams speelt tot en met januari voor spek en bonen.  Hercules–Hellas? OCI-Lions 2 – FIQAS/Aalsmeer 2? DEF-Fire/Aristos–Reg Rag Tachos? HARO–HandbaL Venlo? Op het oog leuke affiches, maar ze gaan nergens over. Spelen voor Jan met de korte achternaam. De wedstrijden zijn door de nieuwe competitieopzet gedegradeerd tot veredelde oefenpotjes. En dat kan grote gevolgen hebben.

Advertentie

Aan een zijden draadje
Sommige zullen het keihard ontkennen, maar het succes van een aantal ploegen in de eredivisie hangt aan een zijden draadje. Neem bijvoorbeeld Alphadeuren/Houten. Staan met veertien punten op de vijfde plaats en draaien daarmee verdienstelijk mee. Ook de Utrechtse club start met nul punten aan de nacompetitie. En dan scheurt Jarn van Gool opeens z’n enkelbanden in de eerste speelronde van de nacompetitie. Ik kan je verzekeren dat Houten dan een probleem heeft. Als die jongen eruit ligt gaat Houten ongelofelijk veel kwaliteit inleveren.

Hetzelfde scenario zou je kunnen loslaten op Nick Masmeijer bij Hercules, Stef van Lankveld bij Tachos of Niek Kuik bij HandbaL Venlo. Dergelijke spelers zijn onmisbaar voor hun ploeg. Het starten met nul punten kan voor deze ploegen de doodsteek zijn, terwijl ze het grootste gedeelte van de competitie naar behoren hebben gepresteerd. Neem de stunt van HandbaL Venlo op E&O.

ik kan mij niet voorstellen dat er ook maar één ploeg is die het leuk vindt om tot januari nergens voor te spelen

Waar het om gaat is dat goede resultaten in de reguliere competitie, net als vroeger, gewoon moeten worden beloond. Dat maakt de competitie eerlijker en dat is volgens mij ook wat iedereen het liefst zou zien. Dan hebben de mannen van Aristos daadwerkelijk iets aan de stunt op Lions 2 in Zuid-Limburg. Het doel of het nut van de ontbrekende bonuspunten ontgaat mij dan ook volledig.

Ondoordacht
Of er nu nog wat gedaan kan worden aan deze onderdoordachte actie? Ik weet het niet, maar ik kan mij niet voorstellen dat er ook maar één ploeg is die het leuk vindt om tot januari nergens voor te spelen. Laten we in ieder geval hopen dat het NHV volgend jaar gewoon voor de oude competitieopzet kiest. Voor nu nog een schrale troost: vanaf januari wordt het wel ongekend spannend in de eredivisie.

Door: Thijs
Fotograaf: Luc van Leeuwen, Handbalfoto.nl

Advertentie