Skip to main content

Column: Oplossing leveringsplicht scheidsrechters

By 3 januari 2018Column, Voorpagina

Onze fluitende columnist ‘De Man in het Zwart’ laat weer van zich horen. De arbiter laat zijn licht schijnen over de nieuw ingevoerde regel van de handbalbond: de leveringsplicht van scheidsrechters voor clubs.

Advertentie

Om scheidsrechtertekorten het hoofd te bieden heeft het NHV dit jaar de verantwoordelijkheid voor het leiden van wedstrijden bij de clubs zelf neergelegd. Op basis van het aantal teams dat een club op het niveau ‘wedstrijdsport’ heeft, dienen er bondsscheidsrechters te worden aangemeld bij het NHV. In de praktijk blijken met de name de zogenaamde grote topsportclubs veel bondsscheidsrechters tekort te komen.

Niveau
Als ‘straf’ dienen deze clubs wedstrijden bij andere clubs in de regio te fluiten. Dat idee leek de goden verzoeken, maar tot op heden zijn bijna al deze wedstrijden ook daadwerkelijk gefloten. Kritische kanttekening is wel dat de ingezette scheidsrechter nogal eens niveau tekort komt voor de hem of haar toegewezen wedstrijd(en).

“Ligt de focus van deze clubs heel ergens anders?”

Ondertussen kunnen clubs bij het NHV cursussen afnemen om meer scheidsrechters op te leiden tot arbiter, om zo de tekorten weg te werken. De vraag die mij vooral intrigeert is hoe het toch komt dat de gemiddelde topsportclub zoveel scheidsrechters tekort komt! Ligt de focus van deze clubs heel ergens anders?

Advertentie

Gestopte topspelers
Een vaak gehoord argument is dat spelers zo vaak trainen dat er geen tijd over blijft voor het volgen van een scheidsrechtercursus en al helemaal geen tijd voor het fluiten van een wedstrijd. De oplossing is even makkelijk als het genoemde excuus: vraag gestopte topspelers om scheidsrechter te worden bij de club!

“Vraag gestopte topspelers om scheidsrechter te worden bij de club!”

Met de ervaring die zij hebben mag het leiden van een wedstrijd geen groot probleem zijn. Bovendien is momenteel de arbitrale spoeling zo dun, dat een carrière als topscheidsrechter ook nog eens binnen handbereik ligt. Onder het mom ‘een leven lang handbal’ kunnen de ex-topspelers op deze manier wat terug doen voor al die jaren dat zij bij hun club tophandbal konden spelen.

Door: De Man in het Zwart
Foto: Luc van Leeuwen*
*De scheidsrechter op de foto is niet ‘De Man in het Zwart’

Advertentie