Skip to main content

Column: ‘Wie de jeugd heeft…..’

By 2 februari 2017Column, Voorpagina

Nog niet zo heel lang geleden had ik het genoegen om in één weekend twee heren A-jeugddivisie wedstrijden te kijken. De beide potten werden in een moordend tempo gespeeld. Lang niet alles ging goed, maar vermakelijk was het zeker.

Advertentie

Wat opviel was dat beide wedstrijden werden gefloten door solisten die inmiddels een meer dan respectabele leeftijd hadden bereikt. Voor de volledigheid moet ik eraan toevoegen dat beide arbiters zich knap staande hielden in dit hol-en-vlieg-geweld. Maar is dit waar handballend Nederland voor staat?

Ambiteuze scheidsrechterskoppels 
De jeugddivisies bestaan uit spelers die over een paar jaar op het hoogste seniorenniveau zullen handballen. In mijn optiek horen daar ook jonge, ambitieuze scheidsrechterskoppels bij. Een blik op de scheidsrechtersindeling voor de komende weken geeft een aardig beeld van zowel de jongens als meisjes jeugddivisies.

”Bij de meisjes is een scheidsrechterskoppel eerder uitzondering dan regel”

Het ‘sterke geslacht’ krijgt bij iets meer dan de helft van de wedstrijden nog een koppel uit de afdeling toebedeeld. Bij de meisjes is een scheidsrechterskoppel eerder uitzondering dan regel. En om nog even door te mopperen: de groep landelijke scheidsrechters zal men in de jeugddivisie niet tegenkomen, want die zijn alleen nog te zien bij wedstrijden in de ere- en eerste divisie. Ik kan tot géén andere conclusie komen dan dat we met z’n allen een zwaar tekort aan scheidsrechters hebben. Over de hele breedte trouwens.

Advertentie

Jeugd NK’s 
Eind april, begin mei zijn de jeugd NK’s in de zaal. Dat betekent niet alleen voor de deelnemende teams kans op eeuwige roem, ook kan het voor ambitieuze scheidsrechterskoppels de sprong naar de top van Nederland zijn.

“Waar zijn toch de jonge, talentvolle koppels!?”

De afgelopen jaren was het echter droevig gesteld met het aantal aangemelde koppels. De gemiddelde leeftijd van boven de 40 was een evenmin prettig gegeven. Waar zijn toch de jonge, talentvolle koppels!?

Jeugd Scheidsrechter Opleiding
Bij het NHV realiseert men zich ook dat er zo langzamerhand een enorme uitdaging is ontstaan. Met initiatieven als de Week van de Scheidsrechter en cursussen gericht op de fluitende jeugd wordt gepoogd de zware tekorten terug te dringen. Dat zal echter tijd nodig hebben. In de JSO (Jeugd Scheidsrechter Opleiding) zitten zonder meer talenten, maar dat aantal is vooralsnog veel tekort om de problemen structureel op te kunnen lossen.

“Na jaren als speler consument geweest te zijn, kun je nu iets terug doen.”

Kan iemand mij uitleggen waarom er zo weinig (ex-)handballers willen gaan fluiten? Met de kennis en ervaring die je jarenlang hebt opgedaan, zal je in no-time in staat moeten zijn om een goede pot handbal te fluiten. Misschien is niet iedereen even getalenteerd, maar voor elke nieuwe scheidsrechter zijn meer dan voldoende wedstrijden op eigen niveau te fluiten. Geen enkel probleem. Na jaren als speler consument geweest te zijn, kun je nu iets terug doen. Iets waar heel veel behoefte aan is. Dus, kom op mensen, pak de fluit ter hand en help handballend Nederland een beetje beter en mooier maken!

Door: ‘De man in het zwart’
Foto: Luc van Leeuwen, Handbalfoto.nl

Advertentie