Skip to main content

Commentator Koning: “De kijkcijfers nemen toe”

By 12 december 2017Oranje, Oranje Dames, Voorpagina

Sinds 2015 is de decembermaand onlosmakelijk verbonden met de Oranjedames én Ziggo Sport. Het sportkanaal heeft de handbalploeg omarmt. Commentator Raymond Koning is blij met de behaalde kwartfinale van Nederland.

Advertentie

Hoe zat jij gisteravond in je commentaarhok toen het verlengen werd?
Als ik een hartslagmeter om had was die heftig uitgeslagen. Ik vond het een hele pittige wedstrijd. De Japanners zijn nog gevaarlijker, en onvoorspelbaarder, dan Zuid-Korea. Het begint een serieuze tegenstander te worden.

Hoe wordt op de redactie van Ziggo Sport naar het WK van de Oranjedames gekeken?
De belangstelling wordt groter en groter. Ook de kijkcijfers nemen toe. Voor de wedstrijd in de kwartfinale gaan we een hele studio-uitzending optuigen. Waar we in de poulefase met een vaste, kleine, crew waren, wordt er voor het vervolg een batterij aan personeel losgetrokken.

Waarom zendt Ziggo Sport zoveel uit van het WK handbal?
Ze vinden dat handbal, maar ook volleybal en basketbal, er wat bekaaid vanaf komt in Nederland. Ze springen in dat gat. Dat is heel fijn voor de mensen die veel met de betreffende sport bezig zijn.

Advertentie

Dan is het soms lastig dat niet iedereen de wedstrijd openbaar kijken kan…
Ziggo Sport heeft de rechten gekocht. NOS had geen belangstelling. Zo gaat dat in de huidige tv-markt. De NOS zal het niet leuk vinden dat Ziggo Sport aan de haal gaat met de Oranjedames en, bijvoorbeeld, Max Verstappen. Door kijkcodes is iedereen in staat Ziggo Sport te zien. Er wordt tegenwoordig ook betaald voor diensten als Netflix en Spotify, toch?

Tsjechië wacht nu bij de laatste acht. Wat is het voor een tegenstander?
Tsjechië is een redelijke ploeg. Een beetje stug. Ze lijken qua spel een beetje op Duitsland, maar dan met iets minder tempo. Ze beschikken over een aantal goede afstandsschutters. Veel speelsters komen uit voor kleinere clubs in de Duitse Bundesliga.

Een heet discussiepunt op dit moment is de wissel Steenbakkers-Van der Wissel. Laatstgenoemde kwam uiteindelijk tegen Japan niet binnen de lijnen. Wat vind jij daarvan?
Ik had haar stiekem wel verwacht, hoor. Je haalt iemand uit een trainingskamp, drukt een shirtje en dan blijft ze een hele wedstrijd aan de kant. Misschien wacht Thomsen met het inzetten van Pearl van der Wissel. Ik vind het wel een moedige zet van de bondscoach.

En Steenbakkers…
Een hele vervelende keuze voor haar. Ik hoop dat ze daar niets aan overhoudt. Het is een jonge speelster. Het is niet niks om plots na de poulefase weggestuurd te worden. Ik hoop dat het haar goed is uitgelegd.

De bondscoach lijkt alles uit de kast te halen om in Duitsland resultaat te behalen!
Thomsen gokt op de korte termijn. Dat zie je ook aan het wisselbeleid. Een speelster als Lynn Knippenborg speelt heel weinig. Zelfde geldt voor Rozemalen.

Mocht Oranje Tsjechië verslaan wacht de winnaar van het treffen tussen Noorwegen en Rusland in de kwartfinale. Heb jij een voorkeur?
Ik denk dat Rusland sterker is dan Noorwegen. Dat zou wel een stunt zijn. Het is koffiedik kijken. Het zou geen gekke uitkomst zijn voor Nederland. Ik denk dat we tegen hen meer kans maken dan tegen Noorwegen.

Foto: FotoReza

Advertentie