Cuba de sigaar tegen Oranje!

By 9 december 2015Geen categorie

De Nederlandse handbaldames zijn nog altijd ongeslagen op het WK in Denemarken. De formatie van Henk Groener wist redelijk eenvoudig te winnen van Cuba dat als nummer laatst in de poule aan de wedstrijd begon. Toch kon Cuba in de eerste helft goed bijblijven, maar moest het in de tweede helft toch echt haar meerdere erkennen in de Nederlandse handbaldames. Na een 13 – 20 ruststand, eindigde het duel in 23 – 45.

Nederland begon rommelig aan het duel. Wellicht dat het iets te maken had met de shirts die vergeten waren. De Oranjedames moesten aan de wedstrijd beginnen met gele trainingshesjes omdat de thuisploeg Cuba ook in het wit speelde.

In de beginfase waren het vooral Lois Abbingh en Michelle Goos die hun ploeg op sleeptouw namen en Nederland op gelijke hoogte wisten te houden met de Cubanen. Zowel aanvallend als verdedigend liet Nederland veel steken vallen waardoor het veel zwakkere Cuba continu in het spoor kon blijven. Pas in de negende minuut wist Oranje voor het eerste een gaatje te slaan (4-7). Tijdens de door Cuba aangevraagde time out werd Nederland in de gelegenheid gesteld de goede wedstrijdshirts aan te trekken en kon er eindelijk echt begonnen worden aan de wedstrijd. In deze fase liep Nederland al snel uit naar een 6 – 11 voorsprong (12de minuut).

In de periode daaropvolgend kon Nederland ruim zeven minuten niet tot scoren komen waardoor er in de 19de minuut nog altijd een stand van 8 – 11 op het scorebord stond. Michelle Goos doorbrak de doelpuntloze periode met een fraaie draaibal vanuit de linkerhoek.

Nederland had eigenlijk de gehele eerste helft veel moeite zich los te maken van de Cubanen. Vrije kansen werden keer op keer om zeep geholpen en ook verdedigd zat het niet dicht. In de 21ste minuut had Nederland opnieuw de kans om de voorsprong uit te bereiden maar wist Estavana Polman niet te scoren vanaf zeven meter. De voorsprong bleef zodoende steken op 10 – 13.

Vier minuten voor het einde kruipt Cuba opnieuw dichterbij tot 13 – 15. Vrouw van de wedstrijd tegen Zweden, Tess Wester, was toen inmiddels in de ploeg gekomen na een zwakke keepbeurt van Marieke van der Wal. Met Wester in de goal wist Nederland in de slotfase van de eerste helft toch nog orde op zaken te stellen en kon het de kleedkamer in met een 13 – 20 voorsprong.

In de tweede helft kwam Nederland sterk uit de startblokken en werd de voorsprong binnen mum van tijd vergoot naar 15 – 27 (39ste minuut). Vanaf dat moment leken de Oranje leeuwinnen los te zijn en werd de Cubaanse defensie aan alle kanten stuk gespeeld. Zelfs in ondertal kon Nederland nog tot scoren komen via Nienke Groot (16 – 30).

Nederland gaat de slotfase in met een 19 – 34 voorsprong en voelt zichtbaar de druk om de marge verder te vergroten en dit gebeurd ook. De formatie van Henk Groener verzaakt weliswaar de dekking dicht te houden, maar het aanvallende rendement zorgt toch dat het verschil kan worden vergroot naar 20 doelpunten (21 – 41). Lois Abbingh werd uiteindelijk gekozen tot vrouw van de westrijd die door Nederland met 23 – 45 werd gewonnen.