De accenten van Tijsterman: “Ik wil een tweede dekkingsvorm erbij”

By 5 oktober 2021oktober 15th, 2021Achtergrond, Artikelen, Oranje, Oranje Dames, Voorpagina

Bondscoach Monique Tijsterman (52) is begonnen aan haar, naar eigen zeggen, droombaan. Met de Oranjedames wil toch wat anders gaan spelers dan haar voorgangers.

Advertentie

“Fantastisch. Een droom die uitkomt. Dit is altijd mijn ambitie geweest. Toen de vraag werd gesteld heb ik daar niet over getwijfeld.” Tijsterman staat met veel zelfverzekerdheid de pers te woord.

De Oranjedames zijn in eigen land samen. Twee EK-kwalificatieduels staan op het programma. Morgen om 18:00 in uitverkocht Almere tegen Wit-Rusland en later op bezoek bij groepsgenoot Griekenland. Veel gesprekken gaan vooral over de nieuwe bondscoach en Estavana Polman, die als trainingslid bij de nationale ploeg aansluit.

Snelle midden uit
Tijsterman volgt Manu Mayonnade op. Het contract van de Fransman is na de teleurstellende Olympische Spelen in Tokio, uitgeschakeld in de kwartfinale, niet verlengd. “Ik denk dat de meiden de laatste jaren heel veel goed hebben gedaan. Voor mij is het belangrijk een paar kleine aanpassingen te doen”, vertelt Tijsterman.

Advertentie

Bij Dalfsen en zeker LIONS liet ze haar ploeg offensief verdedigen. 3-2-1. “De ploeg heeft de laatste periode veel 6-0 verdedigd. Ik wil een tweede dekkingsvorm erbij. Offensiever”, gaat de nieuwe bondscoach verder. “Ook de focus op de eerste en tweede fase. De snelle midden uit die daarbij hoort. Daar kunnen we sterk in zijn. Daar wil ik mee bezig.”

Richting een finaleplaats
Na de lange periode onder Henk Groener was de schreeuw om een internationale coach vanuit de groep luid. Na de Deense Helle Thomsen en Mayonnade heeft het NHV weer voor een kandidaat uit eigen land gekozen. Tijsterman: “Ik heb in het verleden laten zien, aan de mannen- en vrouwenkant, teams beter te kunnen maken. En richting een finaleplaats te kunnen brengen.”

De afgelopen periode was Tijsterman technisch directrice bij de bond. In 2019 haalde ze met Jong Oranje nog zilver op het wereldkampioenschap. Haar laatste klus langs de zijlijn. “Ik heb al zoveel gedaan. Jeugd, mannen, dames, eredivisie, EK’s, WK’s en werken bij de EHF. Dit, met deze groep, is het enige dat ik nog wilde. Dat het nu uit komt is heel mooi.”

Misschien wel kippenvel
De afgelopen twee weken voorafgaand aan de interlandweek belde Tijsterman al met alle 22 geselecteerde speelsters (“Maar ik ken ze allemaal en zij mij”). Zestien zullen op het wedstrijdformulier voor de duels tegen Wit-Rusland en Griekenland komen te staan. Dat maakt Tijsterman vanavond na de eerste baltraining bekend.

“Misschien krijg ik morgen wel kippenvel bij het volkslied, hoor. Maar normaal heb ik daar niet zoveel last van. Ik heb veel ervaring”, besluit Tijsterman. “Morgen is het even spannend, maar als het eenmaal begint dan focus ik me op de wedstrijd. In uitverkocht Almere.”

Foto: Jaap van der Pijll

Advertentie