Skip to main content

De Bok op zijn gemak bij Houten

By 14 oktober 2021oktober 15th, 2021Achtergrond, Artikelen, Competities, Eredivisie, Voorpagina

Twee jaar geleden ruilde Ruben de Bok (27) ‘zijn’ DFS Arnhem in voor Houten. Bij de geel-zwarten kreeg de huidige captain van de eredivisieploeg niet de volle kans in de BENE-League waar hij eerste dacht op te hopen, maar met een nieuw doel voor ogen ziet De Bok zich nog wel een tijdje in Houten blijven.

Advertentie

Na de titel en promotie van Houten presenteerde de ambitieuze club in de lente van 2019 De Bok als aanwinst. Door het coronavirus konden de Utrechters het jaar in de BENE-League niet afmaken. Op verzoek gingen de geel-zwarten weer naar beneden en De Bok zag veel goede spelers stoppen. “Toen is besloten te bouwen aan een nieuwe en vooral jonge ploeg. Ik zou ook kunnen vertrekken, maar besloot te blijven en daar heb ik tot de dag van vandaag helemaal geen spijt van.”

Als schutter van DFS Arnhem heeft De Bok naam in de eredivisie gemaakt. Bij Houten wilde hij het in de BENE-League proberen. “Het is jammer dat we niet voor ons plekje in die competitie hebben kunnen strijden. Toen is besloten na het stoppen van veel goede jongens te degraderen. Van die ploeg zijn Rogier Teeuwissen en ik nog over”, legt de aanvoerder van Houten uit. “Het ziet er nu heel anders uit, maar er staat nu weer een ploeg met veel potentie.”

Opa van de ploeg
De eerste vier eredivisiewedstrijden wist Houten te winnen. “We wisselen heel goed, met veel minder spel af. Er zit nog een bepaalde jonkheid in. Niet gek, als je, je bedenkt dat ik de opa van de ploeg ben. Soufiane Rhouma is 25 en verder zijn alle jongens jonger dan 22”, vertelt De Bok. “Er is voor gekozen jongens uit de regio een kans te geven en verder zijn er links en rechts talenten komen aanwaaien. Dat is het werk van Freek Gielen geweest.”

Advertentie

De Bok kent de huidige hoofdtrainer van Houten nog uit zijn periode als A-junior in Arnhem. “Freek is erg gedreven en steekt veel tijd in het trainersvak. Dat verwacht hij ook terug. De duidelijke kaders zijn belangrijk voor de jonge spelers in de groep. Maar voor mij, als oudere speler met een baan, werkt het ook. Het zorgt voor uniformiteit. Voor iedereen geldt hetzelfde en iedereen moet even hard werken voor hetzelfde doel.”

Uit comfort stappen
“Als we een uur lang ons hoge niveau halen dan zie ik ons meedoen om de titel”, is De Bok nog wat behouden. Afgelopen week liep Houten E&O met 22-32 onder de voet. “We hebben in een jaar tijd als groep veel stappen gemaakt. Of het een verloren seizoen is als we niet promoveren? Dat is nu nog lastig zeggen. De uitslagen in de eredivisie zijn zeer uiteenlopend. Ik denk dat we rekening moeten houden met BFC, Hellas en ook Tachos.”

In 2019 liet De Bok DFS Arnhem achter zich en dat is het destijds niet in de koude kleren gaan zitten. Twee seizoenen verder zit de linkeropbouwer helemaal op zijn plek. “Uit m’n comfort stappen is goed voor me geweest”, besluit De Bok. “Ik heb nieuwe mensen mogen leren kennen die weer anders naar het spelletje en mij zijn gaan kijken. Dat heeft me minder moeite gekost dan ik dacht. Nu is de ploeg het belangrijkste. Ik denk dat we heel ver kunnen komen.”

Foto: Tina Kolthof

Advertentie