De favoriete klus van bondscoach Richardsson

By 17 november 2020Featured, Heren Oranje, Oranje

Bondscoach van de Oranjemannen Erlingur Richardsson vertelt in de jubileumeditie van het Handbal Inside Magazine over zijn job bij het NHV.

Advertentie

Als speler speelde Richardsson, als sterke cirkelspeler zonder bijzondere techniek, alleen voor clubs uit IJsland. Tussen 2013 en 2016 coachte hij het Oostenrijkse SG Handball West Wien en Bundesliga-club Füchse Berlin. “Ook ben ik op Vestmannaeyjar schoolhoofd geweest. Ik heb een master in Health en Sports. Op dit moment richt ik me puur op handbal. Naast Oranje ben ik trainer van IBV. De eredivisieclub van het eilandje. Voor iedere uitwedstrijd moeten we weer met die boot naar het vaste land.” 

Prachtige vergezichten
Het Instagram-account van Richardsson, die zich verder naar eigen zeggen te weinig bezig houdt met nieuwerwetse zaken, is een aanrader. De prachtige vergezichten, filmische zonsondergangen en even magische opgangen van de zon zijn jaloersmakend. Een aantal keer per jaar verplaatst Richardsson zich van het einde van de wereld naar het Topsportcentrum in Flevoland. Van de betoverde set van The Hobbit naar het geplande Almere Poort. 

“Na mijn periode bij Füchse Berlin ben ik terug naar IJsland gegaan tot mijn agent aan de telefoon hing. Hij vertelde over de interesse van de Nederlandse bond. Ik kende een deel van de ploeg, omdat ik met IJsland onder 21 eens op hetzelfde toernooi als Jong Oranje heb gespeeld. Ook toen coachte Fiege de ploeg en was ik natuurlijk snel onder de indruk van een speler als Luc Steins. Interessant materiaal om mee te mogen werken, concludeerde ik toen al”, vertelt Richardsson. 

Advertentie

Meer stabiliteit
Onder leiding van de IJslander debuteerden de Oranjemannen eerder dit jaar met een derde plaats op het EK in Trondheim. “Stabiliteit was wat de ploeg zocht en ik heb dat, samen met mijn staf, proberen te vinden”, legt de bondscoach uit. “Er werd al eens gewonnen van Hongarije en ook Polen, maar plaatsing voor een eindtoernooi bleef nog uit. We zijn in aanloop naar de beslissende fase van de EK-kwalificatiecyclus toernooien gaan spelen. Bijvoorbeeld in Zuid-Korea. Je kunt in zo’n periode bijna als clubteam te werk. Dat is ideaal. Soms eens winnen van een groot land was niet genoeg en dat besefte de ploeg zich. Voor het EK is er heel veel werk verzet.” 

“Soms eens winnen van een groot land was niet genoeg en dat besefte de ploeg zich”

Vanuit Vestmannaeyjar probeert Richardsson alle internationals en kanshebbers voor de nationale ploeg in de gaten te houden. “Ik heb op internet veel abonnementen afgesloten, ja. Dat klopt”, moet Richardsson voor het eerst een beetje lachen. “Online zijn de competities in Denemarken en ook Duitsland goed te volgen. Ik zie veel van deze wedstrijden live. Duels uit de BENE-League krijg ik vaak opgestuurd. Ook mijn assistent Edwin Kippers houdt veel jongens goed in de gaten. Hij heeft, als opleider op de HandbalAcademie, een goed beeld van jonge spelers die opkomen.” 

Veel meer lezen? Word vandaag abonnee van het Handbal Inside Magazine en ontvang de nieuwste editie met het hele interview met Richardsson rap in de bus.

Foto: FotoReza

Advertentie