De heroïsche avond van Oranje in wat cijfers

Nederland heeft zich in stijl geplaatst voor het EK in 2022. De heroïsche avond van Oranje in wat cijfers.

Advertentie

9 punten
Met negen punten eindigt de nationale ploeg op de gedeelde eerste plaats in kwalificatiegroep 5. Runner-up Nederland heeft drie punten meer dan nummer drie Polen.

48 goals
Kay Smits is tweede geworden op de topschutterslijst. Met 48 goals was de rechteropbouwer van levensbelang. Alleen de Zwitser Andy Schmid scoorde in zes partijen meer treffers: 55.

78%
Meer dan driekwart van de doelpogingen van Oranje gisteravond in Almere leverden een goal op. Het zuinige spel was de basis voor de zege. Opponent Polen maakte veel meer fouten (64%).

5 keer punten
Liefst in vijf van de zes EK-kwalificatiewedstrijden bleven de Oranjemannen overeind door een punt of meer te pakken. Alleen in eigen huis tegen groepshoofd Slovenië ging Nederland stevig onderuit (23-34).

Advertentie

30%
Door dertien reddingen (30%) toonde Bart Ravensbergen nog maar eens aan de juiste man onder de Nederlandse lat te zijn. Zijn Poolse collega’s kwamen tot slechts elf en 27 procent. In de EK-kwalificatiereeks maakte de goalie van HSG Nordhorn-Lingen heel veel speelminuten.

15 doelpunten
Door het maken van vijftien doelpunten in de laatste drie EK-kwalificatieduels liet Samir Benghanem van Aalsmeer zien in vorm te zijn. Zes keer was het gisteravond raak, vijf keer op aangeven van Luc Steins. Ter vergelijking: in de eerste drie wedstrijden van de reeks scoorde de cirkelspeler slechts twee keer.

Tweede
Voor de tweede keer in de historie én op rij is Nederland erbij op het EK. Niet als een van de beste nummers drie, maar als nummer twee in de poule. Oranje hoort voor het eerst, op papier, bij de beste zestien landen van Europa.

Foto: FotoReza

Advertentie