De linkeropbouwpositie past Abbingh toch het best

By 26 juni 2021juli 24th, 2021Achtergrond, Artikelen, Oranje, Oranje Dames, Voorpagina

Met de Deense dubbel op zak loopt international Lois Abbingh (28) met een lekker gevoel rond op Papendal. Ook op de Olympische Spelen in Tokio hoopt ze als afmaker te worden ingezet.

Advertentie

In de beslissende finale in Denemarken maakte Abbingh in het oranje-wit van Odense HC tegen Viborg HK twaalf doelpunten. Met een, naar eigen zeggen, supergoed gevoel heeft ze zich afgelopen week bij de nationale ploeg gemeld om de voorbereiding op de Spelen te starten.

“Het is heel fijn je eerste seizoen bij een nieuwe club zo af te sluiten”, opent Abbingh het gesprek met trots. “Odense HC is ontzettend blij met de eerste landstitel.”

Ulrik Kirkely
Abbingh’s coach in Denemarken Ulrik Kirkely – ook bondscoach van Japan – heeft een helder plan rond de schutter van Oranje gemaakt. Waar de Groningse de afgelopen jaren in Rusland en bij de nationale ploeg ook als middenvrouw heeft gespeeld, is Abbingh bij Odense HC weer als eindstation ingezet. “Liever vijftien keer schieten en vier maken, dan helemaal niet. Zei de coach. Als ik er niet lekker in zat haalde hij me eruit. Dat noemde hij zijn verantwoordelijkheid.”

Advertentie

“Ik ben puur als linkeropbouwer ingezet. Dan focus ik me alleen op één taak en ben ik niet bezig met mijn teamgenoten in gang te zetten. Heel fijn”, klinkt het opgelucht. Ook bij de Oranjedames hoopt Abbingh op zo’n rol. “De terugkeer van Nycke (Groot, red.) heeft voor mij meerdere voordelen.”

Halve finale tegen Frankrijk
Bij Odense HC spelen Abbingh en aangever Groot samen. Op links en midden. “Zij is enorm goed op midden. Ook is onze connectie nog altijd, na jaren bij het Nederlands team, heel goed gebleken. Ze kan me bijna blind vinden.”

In 2016 was Abbingh er al bij. In de halve finale van de Spelen in Rio de Janeiro miste ze tegen Frankrijk in de slotseconde de kans op de gelijkmaker en verlenging (23-24). “Het is mooi dat we de kans krijgen een nieuwe Spelen-herinnering te maken”, zegt Abbingh. “Ook ga ik proberen er meer van te genieten. De eerste keer is overweldigend en sta je te kijken van de grootsheid van het evenement. Het nieuwe is er meer af. De ervaring is onbelangrijk en nu telt het toernooi.”

Olympische medaille mist
“In 2016 gingen we na een verrassend goed WK in Denemarken met hoge verwachtingen naar Brazilië. Nu weten we dat het soms niet zo loopt als dat je wilt. Daar moet je vooraf in je hoofd rekening mee houden. De Olympische medaille mist nog en het zou gaaf zijn als we deze kunnen winnen, maar dan moet veel onze kant op vallen. Zo moeten we in het toernooi groeien”, is de mening van Abbingh.

Ook Kelly Dulfer, Harma van Kreij en Inger Smits kunnen op links spelen. Laatstgenoemde is net als jongeling Larissa Nusser ook de optie op de spelmakerpositie. Abbingh mikt er niet op daar te belanden.

De doelpuntenmachine hoopt als afmaker op linkeropbouw van waarde te zijn voor Oranje. “Met een eventuele plaats in de topschutterslijst ben je dan vooraf helemaal niet bezig”, legt Abbingh uit. “Het team moet gaan draaien. Van de twaalf landen zijn er negen in staat een medaille te winnen. Dan moet er meer dan één speler in vorm zijn.”

Advertentie