De teammanager van Oranje had de kleding al naar de stomerij gebracht

By 15 januari 2021Featured, Heren Oranje, Oranje

Met veel teleurstelling keren de Oranjemannen na het missen van het WK weer terug bij de club. De internationals en het NHV hebben de afgelopen dagen alles in werking gezet alsnog naar Egypte af te reizen. Zonder het gewenste resultaat.

Advertentie

Na het invallen van Noord-Macedonië en Zwitserland had ook de nationale ploeg, als eerste reserve, de hoop alsnog op het wereldkampioenschap te mogen uitkomen. Koud thuis in het buitenland na de partijen met Slovenië werd de reis naar Nederland weer ingezet door een aantal spelers.

Een half jaar geleden moesten de Oranjemannen de eerste teleurstelling verwerken toen de play-offs voor het eindtoernooi in Egypte door het coronavirus werden geschrapt. Door het loten van Oostenrijk zat het eens mee voor Nederland dat eerder gekoppeld werd aan landen als Zweden en Polen. Maar het tweeluik kwam er niet en op basis van een ranking viel de formatie van bondscoach Erlingur Richardsson prompt buiten de boot.

Voor de zekerheid een PCR-test
De kier, ontstaan na positieve tests bij WK-deelnemers, zorgde voor verwachtingen. De teammanager van Oranje Erik Zwakman had de wedstrijdkleding al naar de stomerij gebracht. Internationals namen woensdag voor de zekerheid een PCR-test af en een aantal van hen bleef slapen op de HandbalAcademie. Het NHV steunde met een statement het enthousiasme van de Oranjemannen.

Advertentie

Na afvallers Tsjechië en de Verenigde Staten kampte ook Kaapverdië met strubbelingen. Zou het Afrikaanse land, debutant op het WK, op het vliegtuig naar Cairo stappen? Ondanks zes besmettingen werd Kaapverdië gefotografeerd op het vliegveld. Streep één. Ook voor bijvoorbeeld Brazilië is het door het coronavirus behelpen, maar het WK-duel tegen Spanje staat vanmiddag gewoon op het programma. Streep twee voor Oranje.

Even niet aan denken
Gistermiddag ging de telefoon op het bondsbureau op Papendal. De IHF bedankte Nederland voor de constructieve houding, maar een plekje vrij kwam er niet meer. Zo mocht Zwakman de kleding weer netjes opbergen. Net als de met spoed ingeslagen sportdranken.

De nationale mannenploeg zal met gemengde gevoelens naar het WK in Egypte kijken. Ook omdat bij Kaapverdië vier nieuwe besmettingen zijn geconstateerd. In februari gaan de clubcompetities weer van start. Begin maart mag Nederland in de EK-kwalificatiefase weer op jacht gaan naar een puntje in en tegen Polen. Daar kunnen de teleurgestelde internationals nu nog even niet aan denken.

Foto: Jaap van der Pijll

Advertentie