De voet tussen de deur van Benghanem

0

In de schaduw van Fabian van Olphen en Tim Remer keerde Samir Benghanem (25) terug in de voorselectie van Oranje voor het EK. Na een jaar afwezigheid maakt ook de felle cirkelspeler van Aalsmeer weer een kans op deelname aan het eindtoernooi. 

Tijdens de start van het EK-kwalificatietoernooi behoorde Samir Benghanem nog tot de nationale ploeg. In het vervolg gaf bondscoach Erlingur Richardsson de voorkeur aan positiegenoten als Toon Leenders, Ivo Steins en Evert Kooijman. “Het blijft de keuze van de bondscoach”, grijnst Benghanem. “Maar ik ben blij dat ik er weer bij zit.”

“Ik had de uitnodiging niet zien aankomen, maar er wel op gehoopt”, is hij eerlijk. Met Aalsmeer kent de fysiek sterke lijnspeler een lastige seizoensstart in de BENE-League. De landskampioen verloor al zes keer. “Dat ik weer bij Oranje zit betekent dat de bondscoach me weer in het vizier heeft.”

Gevreesd 
Als jeugdinternational maakte Benghanem indruk in het shirt van de nationale ploeg. Waar leeftijdsgenoten de stap naar het buitenland maakten, bleef Benghanem Aalsmeer trouw. In het zwart-goud van de Noord-Hollanders ontpopte de oud-speler van Hellas zich tot een van de meest gevreesde cirkelspelers in de BENE-League. “Er zit een soort gif of fanatisme in me waardoor ik in het veld extra kan geven. Dat is mijn kracht. Maar soms ook mijn achilleshiel.”

“Er zit een soort gif of fanatisme in me”

Benghanem is binnen de lijnen niet van onbesproken gedrag. “Daar zijn er genoeg van”, laat hij kort vallen. “Ik vind het prachtig bij Oranje de strijd aan te gaan met mijn positiegenoten. We zijn met vier cirkelspelers. Erbij zijn geeft me een lekker gevoel. Je houdt het EK natuurlijk in het achterhoofd.”

Afronding
Na de EK-kwalificatieduels met Estland raakte Benghanem buiten beeld. Zo moest hij historische plaatsing in Almere, na een zege op groepsgenoot Letland, vanaf de zijlijn aanschouwen. “Ze hebben me vertelt aan mijn fitheid en afronding te werken. Bij de club ben ik er samen met Bert Bouwer en de krachttrainer mee aan de slag gegaan. Daar heb ik me op gefocust. Ik moet zeggen dat ik voor een speler met ook werk en studie fysiek in orde was, maar ik heb het proberen te optimaliseren.”

Wat heeft Benghanem de nationale ploeg te bieden? “Dat vind ik een lastige vraag”, denkt de hoofdrolspeler, op het parket op het nodige bravoure te betrappen, wijs na. “Ik ben misschien wat langer en zwaarder dan een aantal concurrenten. Daarnaast kan ik in het middenblok verdedigen.”

Bekroning
In aanloop naar het EK oefent Nederland deze week tegen Polen, Slovenië en Oostenrijk. “Een eindtoernooi spelen is het mooiste wat je als sporter kunt behalen. Dat is voor iedereen een droom en bekroning. Er is een kier. Ik hoop dat ik daar een voet tussen kan zetten.”

Dinsdag- en woensdagavond oefent Oranje in eigen land, in respectievelijk Sittard en Panningen, tegen Polen. De partijen zijn online te volgen. HandbalNL.tv zendt de oefenduels van Nederland gratis uit. Klik hier voor de livestream.

Foto: FotoReza

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here