Skip to main content

Deense aanwinst Schoemaker heeft bij Hurry-Up weer veel tijd voor handbal én zijn familie

Na de eerste oefenwedstrijden van het Drentse Hurry-Up tegen onder meer OHV Aurich, HSG Nordhorn-Lingen en TuS Haren is al duidelijk: nieuweling Nicolai Schoemaker – voluit Nicolai Schoemaker Leth Klinge – houdt in het middenblok van uitdelen, maar is buiten de lijnen een ‘gentleman’. In Zwartemeer gaat de vriendelijke Deen zich weer helemaal op de sport focussen. 

Advertentie

Door oud-international Toon Leenders is aanwinst Schoemaker in contact met BENE-Leagueploeg Hurry-Up gekomen. “Familie van mijn vrouw komt uit Nederland en we wilden verhuizen, zodat we hen vaker zouden zien”, legt Schoemaker uit. “Voor mij een mooie kans me weer op handbal te storten.”

Samen met Leenders speelde Schoemaker als twintiger voor het Duitse TUSEM Essen. “Al weer een hele tijd geleden”, vertelt de Deen. “Daar, in Duitsland, kwam ik erachter dat ik nooit de absolute top zou halen en heb ervoor gekozen terug te gaan naar mijn thuisland. Ik ben al op mijn zestiende uit huis gegaan en door terug te keren naar Denemarken kon ik mijn drie jongere broers eindelijk goed leren kennen, een studie volgen en een leven opbouwen. Natuurlijk had ik voor het geld in bijvoorbeeld Noorwegen kunnen tekenen en zo meer landen aandoen, maar ik ben niet alleen voor mezelf op aarde.”

Brede blik
Schoemaker heeft een brede blik. “Ik krijg energie van voor anderen klaar staan”, zegt hij. De zwangere vrouw en het tweejarige zoontje van Schoemaker zijn nog in Denemarken. Eind september komen ook zij naar Drenthe. “Ik denk dat we in Emmen gaan wonen. Bij Hurry-Up kan ik twee dingen combineren die ik het meest graag doe: veel tijd doorbrengen met mijn gezin en familie én op het veld staan.”

Advertentie

Vorig jaar liet Schoemaker zich bij het Deense Vendsyssel weer op niveau zien. “Ik was al even gestopt en regelde de PR en marketing van de club. Toen ze iemand nodig hadden voor in het centrum van de defensie ben ik weer gestart. Het voelde meteen heel erg goed”, legt Schoemaker uit. “Nu ik me weer op handbal focus, heb ik veel respect gekregen voor types als Manuel Kremer. Hij regelt achter de schermen zoveel binnen Hurry-Up.”

In de voorbereiding in Zwartemeer hebben de fans al kennisgemaakt met de sterke armen én gemene glimlach van Schoemaker. “Bij iedere club heb ik in het midden verdedigd. Ik denk ook dat, dat mijn positie bij Hurry-Up gaat zijn. Dat is aanpakken en communiceren. We hebben veel nieuwe jongens in de ploeg en spreken niet dezelfde taal.” Dan lachend: “Verdedigen is ook slim zijn en de scheidsrechter in de gaten houden.”

Wisselwerking met publiek
Naast Schoemaker zijn ook Patrick Miedema, Daniél Tako, Wouter Pronk, Valter Soares – met wie Schoemaker in het hart van de defensie is opgesteld – en Goncalo Gracio nieuw bij Hurry-Up. Schoemaker besluit: “Ik heb dit zo enorm gemist en kijk uit naar de start van de competitie. Vooral naar de wisselinwerking met de fans. De supporters in Zwartemeer leven mee. Iets waar ik van houd!”

Foto: Tina Kolthof

Advertentie