Denemarken doet EK-debutant Van der Vliet goed

By 25 november 2020november 30th, 2020Achtergrond, Artikelen, Buitenland, Denemarken, Featured, Oranje, Oranje Dames

Ze kent de Deense grond, maar is onbekend met het spelen op het Europese eindtoernooi: debutant Nikita van der Vliet (20). De cirkelspeelster maakt sinds haar transfer naar Nykøbing flink vaart.

Advertentie

In de zomer ruilde Van der Vliet het donkergroen van VOC in voor het tenue van Nykøbing uit Denemarken. “Ik zocht in competitieverband meer uitdaging. Nu moet ik niet alleen in wedstrijden, maar ook op de training tot het gaatje gaan. Het doet me goed. Ik voel dat ik sterker word”, vertelt de EK-debutant.

Samen in Kopenhagen
Van der Vliet is een van de achttien internationals die meegaat naar het EK. Ze speelde nog nooit op een groot eindtoernooi. “De laatste oefenwedstrijden tegen Duitsland moest ik door het coronavirus zelfs missen. Ik was dan ook verrast dat mijn naam op de uiteindelijke lijst stond”, zegt ze. “Heel bijzonder. Ik kijk er erg naar uit.”

“Denemarken maakt veel indruk op me”

Bij Nykøbing speelt Van der Vliet weer samen met Dione Housheer. Bij VOC en Jong Oranje werden ze vriendinnen. “We wonen samen in Kopenhagen. Een mooi plekje in het centrum. Het is fijn dat er iemand bij de club is die ik zo goed ken. Denemarken maakt veel indruk op me.”

Advertentie

Nog even gissen
Van der Vliet vervolgt: “Handbal is zo groot in dit land. Het leeft enorm. De sfeer bij wedstrijden is zo gaaf. Ik vind het heel fijn hier te spelen. Het zorgt ervoor dat ik nog harder ben gaan werken. Ik word snel weerbaarder.”

Waarom bondscoach Manu Mayonnade Van der Vliet, naast Danick Snelder en Merel Freriks de derde cirkelspeelster in de groep, meeneemt? “Ik heb nog niet de kans gehad hem goed te spreken. Ik las ergens online dat hij mijn snelheid wil benutten. Was dat bij jullie op de website, haha? Het is nog even gissen, maar ik zie ook in dat ik een ander type ben dan Danick en Merel. Beweeglijker, denk ik.”

Veel verschillende posities
In het geel-blauw van Nykøbing sprokkelt Van der Vliet speelminuten. “Het is af en aan, maar ik ben zeer tevreden. Ik heb het gevoel dat ik mijn steentje kan bijdragen”, legt ze uit. “In de dekking zet de coach me op veel verschillende posities in. Dat is schakelen, maar ook heel leerzaam. Hij vertrouwt me en wil dat ik mijn spelinzicht inzet.”

In de groepsfase van het EK, Nederland komt in Kolding in actie, mikt Van der Vliet haar EK-debuut. “Ik hoop dat ik eens op het wedstrijdformulier kom en het veld in mag. Dan is mijn toernooi geslaagd. Verder hoop ik de ploeg zo te kunnen ondersteunen dat we lang kunnen meedoen voor een medaille.”

Foto: Jaap van der Pijll

Advertentie