“Ik denk dat we onszelf lang onderschat hebben”

De mannen van Jong Oranje maken zich op voor het EK in Denemarken. Het is voor het eerst dat het mannelijk jeugdteam deelneemt aan het Europese kampioenschap. Rutger ten Velde geniet met volle teugen van de enerverende maand.

Advertentie

“Het is waar je de hele tijd in nationale jeugdteams naar toe hebt gewerkt. De EK’s en WK’s”, opent de 19-jarige hoekspeler opgewekt. In april plaatste Jong Oranje zich ten koste van Turkije en Tsjechië voor het eindtoernooi. “We halen het voor de eerste keer, dat is genieten. Vind het sowieso een eer om voor m’n land te mogen uitkomen en het volkslied te zingen. We zitten nu met deze groep zes/zeven jaar bij elkaar. Ook op de Handbal Academie. Je weet waar je al die jaren voor gewerkt hebt”.

“Alle neuzen stonden snel weer dezelfde kant op”

Vlak na de historische plaatsing werd de ploeg geschokt door het per directe vertrek van coach Gino Smits. “Dat was schrikken. Ik heb ook onder hem getraind op de academie”, vertelt Ten Velde. De bond handelde snel en stelde Monique Tijsterman aan als vervanger. “We hebben dat enorm goed opgepakt. We zijn bij elkaar gaan zitten en hebben gezegd dat het op het veld moet gebeuren. Alle neuzen stonden snel weer dezelfde kant op. Best knap voor een groep van onze leeftijd”.

Openingsduel tegen gastland
Tijdens het Cocoa from Ghana vierlandentoernooi, dat de Olympische ploeg van Henk Groener volgende week in eigen land speelt, oefenen Ten Velde en de jeugdinternationals tegen Zwitserland. In het oefentraject werd onder meer verrassend gewonnen van Duitsland. “Ik denk dat we onszelf lang onderschat hebben”, is de Arnhemmer eerlijk. “Na de kwalificatie dachten we: we zijn beter dan we zelf denken. Dat vertrouwen hebben we meegenomen. Dan kun je ook van de Duitsers winnen, blijkt. We zitten in een goede flow!”.

Advertentie

“Dat is geen slechte uitgangspositie, als je het mij vraagt”

Na een trainingsstage op Papendal vertrekt de jeugdploeg op 27 juli naar het Deense Kolding. Een dag later staat de openingswedstrijd tegen het gastland op het programma. “We hebben gezien dat we van Duitsland kunnen winnen en lang mee kunnen met Frankrijk”, tankt de speler van het Duitse TuS Derschlag vertrouwen. “Dus wie weet met de druk van het thuispubliek voor de Denen, zenuwen die dan mee spelen, kunnen we voor een verrassing zorgen. Bij ons staat er geen druk op. We willen zover mogelijk komen. Dat is geen slechte uitgangspositie, als je het mij vraagt”.

Noorwegen en Macedonië  
Nederland is in poule C tevens gekoppeld aan Noorwegen en Macedonië. Op 29 juli treft de ploeg van Monique Tijsterman Noorwegen. Twee dagen later staat het slotduel in de poulefase tegen de Macedoniërs op het programma.

Door: Stijn Steenhuis
Foto: Ils PattipeilohyAdvertentie