Skip to main content

Dit is alles wat je moet weten over België

By 13 oktober 2022België, Buitenland, Voorpagina

Nederland opent vanavond de EK-kwalificatiecyclus tegen België. Dit is alles wat je moet weten over de Zuiderburen.

Advertentie

Bondscoach
De Fransman Yérime Sylla is sinds 2021 weer de bondscoach van België. Tussen 2015 en 2018 stond de oud-international van Senegal ook al aan het roer van de ‘Red Wolves’. Toen coachte Sylla gelijktijdig de Franse club Cesson-Rennes.

BENE-League
Twaalf van de achttien spelers in de Belgische ploeg zijn actief in de BENE-League. Visé levert de meeste spelers (drie): Pierre Brixhe, Sébastian Danesi en cirkelspeler Yves Vancosen. Vanuit Panningen zijn Bevo-spelers Kobe Serras en Joris Gillé aangesloten bij België.

Frankrijk
Verder veel spelers van België actief in Frankrijk. Doelman Jef Lettens van Fenix Toulouse laat zich wekelijks op het hoogste niveau zien. Anderen zijn actief op het tweede niveau van Frankrijk. Bijvoorbeeld Quinten Colman (Dijon), Tom Robyns (Saran) en Yannick Glorieux (Villeurbanne). Laatstgenoemde stond vorig seizoen nog bij Achilles Bocholt onder contract.

Advertentie

WK
Voor het eerst heeft België zich geplaatst voor een groot eindtoernooi: het WK in 2023. In de eerste play-off ontdeden de Belgen zich van Slowakije. De beslissende tweeluik met Rusland kwam er niet waardoor het WK-ticket voor België was. In Malmö komt België in de groep Denemarken, Bahrein en Tunesië tegen.

Arber Qerimi
Samen met Robyns bepaalt Arber Qerimi het spel van de aanstaande opponent van Oranje. Na even afwezig te zijn geweest bij de nationale ploeg van België is de middenopbouwer van België vanavond weer te zien in het rood-zwart. Afgelopen weekend maakte in hij er in Zwartemeer namens Hubo Handbal nog tien tegen Hurry-Up.

Podcast
Meer weten over het Belgische handballandschap? Beluister vooral de nieuwste Spielmacher. In de podcast is Belg Lettens te gast. Klik hier.

Foto: FotoReza

Advertentie