Eerste nederlaag Oranje op EK

By 11 december 2018Oranje, Oranje Dames, Voorpagina

Nederland is op het EK in Frankrijk voor het eerst verslagen. In de vijfde wedstrijd op het eindtoernooi was de nationale ploeg niet opgewassen tegen een fel Noorwegen: 16-29.

In de eerste helft behaalden de Oranjedames, waar Nycke Groot alleen aanvallend in actie kwam, een schotpercentage van slechts 25 procent. Vanuit een sterke dekking stoof Noorwegen in de omschakeling naar voren. Op alle fronten werd de formatie van Helle Thomsen door de Scandinaviërs afgetroefd.

Na 7-11, waarbij Estavana Polman drie keer scoorde, vond Nederland acht minuten lang het net niet. Aan de overkant ging Noorwegen ongestoord verder. Bij 7-15 klonk in Nancy het rustsignaal.

Break-out
De tweede helft startte Nederland met Delaila Amega op de spelmakerspositie. Met een onderhandse beauty bracht de jongeling een sprankeltje hoop. Terwijl basisspelers als Groot, Debbie Bont en Lois Abbingh op de bank bleven, gunde de bondscoach reserves Merel Freriks en Lynn Knippenborg speeltijd. In de break-out zette Noorwegen de nationale ploeg in haar hemd.

Via 11-21 scoorde Noorwegen vijf minuten voor tijd een fraai vliegertje. Het betekende de 16-27. Terwijl een machteloos Nederland afdroop vierde de Noord-Europese opponent feest.

Duitsland
Door de afgang komt alle druk op het treffen met Duitsland te staan. Woensdagavond om 21:00 komt Nederland de Oosterburen, die onder leiding staan van oud-bondscoach Henk Groener, tegen. Het is het laatste duel in de hoofdfase van het EK. Oranje heeft aan een punt genoeg om zich te scharen bij de laatste vier van het eindtoernooi in Frankrijk.