Enthousiasme en oplettendheid bij Groot

By 5 juli 2021juli 24th, 2021Achtergrond, Artikelen, Oranje, Oranje Dames, Voorpagina

Met haar bekende brede glimlach stond Nycke Groot (33) gisteravond Ziggo Sport te woord. Ze heeft genoten van haar terugkeer bij Oranje, maar de spelmaakster weet ook dat ze moet oppassen.

Advertentie

Met drie slimme doelpunten was Groot belangrijk in de openingsfase van het stroeve oefenduel met Zweden. Eerder op de avond in Noord-Brabant reageerde het publiek al dolenthousiast toen de blondine werd voorgesteld.

“Ja, het blijft bijzonder om dit tenue te dragen en voor het Nederlands team te spelen”, vertelde ze met de bekende oranje plopkap van de sportzender voor haar neus na de 23-28 nederlaag. Na de nipte overwinning tegen Rusland (30-29), moest Oranje de toernooizege aan de Zweedse vrouwen laten.

Geest meer in balans
Na een kwartier haalde bondscoach Manu Mayonnade Groot al naar de kant en erin kwam de middenopbouwspeelster niet meer. “Dat is een afspraak die we gemaakt hebben”, is de uitleg van de Fransman. “We brengen Nycke met beleid.”

Advertentie

Op het EK in 2018 liet de voormalig spelmaakster van onder meer Györ en Odense HC zich voor het laatst zien in het tenue van Nederland. In Maaspoort toonde ze nog altijd bepalend te kunnen zijn. Zij het met een ander lichaam – minder spieren – en vooral geest die meer in balans is.

Drie kwartier aan de kant
“Ik weet dat het hierna klaar is”, deelde Groot eerder op deze website. Die gedachte houdt haar overeind. In september zit haar carrière erop en dus heeft Groot besloten zich voor de Spelen beschikbaar te stellen. “Ik heb in mijn carrière heel vaak mijn hoofd gebruikt. Tot het pijn ging doen. Dit is een beslissing op gevoel. Het traject is geslaagd als ik ervan heb kunnen genieten.”

Drie kwartier lang zat Groot tegen Zweden op de bank. Ze zag haar teamgenoten net als in het duel met Olympisch kampioen Rusland zoeken. Groot: “Dat is de afspraak met Manu. In Tokio spelen we heel veel wedstrijden in korte tijd. Dat is heel anders dan de afgelopen periode bij de club. We bouwen het langzaam op.”

Over drie weken
Enthousiasme na haar comeback, maar ook oplettendheid bij Groot die bij de selectie van veertien zit. Over drie weken opent Nederland het toernooi in Japan tegen het thuisland. Ook Noorwegen, Montenegro, Korea en Angola zitten in de poule van de Oranjedames.

Foto: Tina Kolthof

Advertentie