Skip to main content

‘Finaleveteraan’ Castien: “Soms moet je geluk hebben”

Hij speelde in 2009 zijn eerste finale met Aalsmeer en is er aankomend weekend voor de vijfde keer bij. Dekkingsspecialist Jimmy Castien (32) weet als geen ander hoe het er in een best-of-three om de schaal aan toe gaat. “Tegen Volendam is het nooit saai.”

Advertentie

Castien mocht in 2009 voor het eerst de schaal omhoog houden. Ook toen in het tenue van Aalsmeer. “Het spelletje is door de jaren heen erg veranderd”, opent de dekkingsspecialist van de Noord-Hollanders. Castien heeft recht van spreken. Hij heeft een generatie weten te overleven. “Het niveau ligt tegenwoordig veel hoger. Het spel gaat veel sneller en alles wordt professioneler benaderd.”

“Toen speelde je drie moeilijke competitiewedstrijden in het jaar en begon het seizoen pas bij de kruisfinales. Nu hebben we er al een hele rit op zitten”, vervolgt Castien. Hij heeft een eigen aannemersbedrijf en spelen voor Aalsmeer is zijn uitlaatklep. “Als ik op het veld sta kan ik mijn telefoon niet opnemen. Even m’n kop leegmaken.”

Schouderblessure
Castien is een liefhebber. Aan stoppen denkt hij niet. Trainer/coach van Aalsmeer Bert Bouwer kan Castien blind in de dekking inzetten. “Of ik het zie als het opknappen van vuil werk? Nee, ik mag uitdelen, mijn teamgenoten met de bal moeten incasseren. In het verleden heb ik goede jaren als rechteropbouwer gehad, maar mijn schouder laat het niet meer toe een hele wedstrijd te schieten. Ik denk dat ik in de verdediging nog altijd van waarde ben voor Aalsmeer.”

Advertentie

“Dekken is samenwerken. Je moet weten waar de ander staat. Doordat we zo’n hechte ploeg zijn is dat een van onze krachten geworden. Samen met jongens als Samir Benghanem, Pepijn Michielsen en ook Tim Bottinga sta ik in het hart. We weten van elkaar wat we doen. Dat is belangrijk”, zegt Castien.

Duidelijke taken verdeeld
De Noord-Hollander gaat op voor zijn vijfde finale. Nog nooit verloor Castien een best-of-threeserie. “Roep dat maar niet te hard”, lacht hij. “Soms moet je geluk hebben. De eerste keer tegen LIONS wonnen we het eerste uitduel terwijl we tegen een achterstand van zes doelpunten aankeken. Dan valt het onze kant op. Een finale is heel anders dan een gewone competitiewedstrijd.”

Aalsmeer gaat het zondagmiddag opnemen tegen rivaal Volendam. “Zij zijn de ploeg in vorm, wij zijn de titelhouder. Ik zie het als fifty-fifty”, aldus Castien. “Onze voorbereiding is in orde. Duidelijke taken zijn verdeeld. Vaak hebben we kunnen pieken als moet en het is fijn dat deze ploeg ook vorig jaar in de finale heeft gestaan. Ook al geeft dit allemaal geen garantie. Tegen Volendam is het nooit saai.”

Jeffrey Boomhouwer
Castien kijkt handenwrijvend uit naar de ontknoping van het seizoen. Mocht de dertiger onverhoopt zijn eerste finale uit handen moeten geven, gaat hij het na de zomer gewoon weer in het tenue van Aalsmeer proberen. “Ik ga door”, besluit Castien. “Ook om opnieuw met Jeffrey (Boomhouwer, red.) te gaan spelen. In 2009 stonden we voor het laatst samen op het veld. Uitgerekend in de finale. Het is sindsdien heel hard met hem gegaan. Ik ben benieuwd wat hij ons allemaal kan leren.”

Foto: Tina Kolthof

Advertentie