Skip to main content

Frankrijk heeft na tien jaar Europese titel terug

By 28 januari 2024Voorpagina

Voor het eerst sinds 2014 mag Frankrijk zich weer het beste land van Europa noemen. In de EK-finale rekende de ploeg van de afscheid nemende Nikola Karabatic (foto) vanavond in zeventig minuten af met wereldkampioen Denemarken: 33-31.

Advertentie

Dertig tellen voor het einde van het uur maakte Ludovic Fabregas namens Frankrijk gelijk (27-27). De cirkelspeler van het Hongaarse Vespzrem zorgde in Keulen ook na vijf minuten verlengen voor het evenwicht: 29-29

Tussen minuut 65 en 70 maakte de ploeg van Betrand Gille het verschil. De aanvalsmachine van Denemarken stokte. Via onder andere twee keer Dika Mem en Elohim Prandi éénmaal sloeg Frankrijk effectief en genadeloos toe.

In de reguliere speeltijd had Denemarken lange tijd controle. Na 14-14 halverwege, doelman Emil Nielsen was in de eerste helft zeer belangrijk voor de wereldkampioen, hadden de Scandinaviërs meermaals een gaatje van twee: bij 18-22 en 20-22.

Ondanks de scoringsdrift van Mikkel Hansen – negen keer raak, waarvan twee vuurpijlen uit stand na vijftig minuten – verloren de Denen de grip over de EK-finale. Fabregas kwam uiteindelijk tot acht belangrijke doelpunten en in zijn allerlaatste EK-wedstrijd ooit scoorde de 39-jarige Karabatic één keer.

Lees ook: Palicka bezorgt Zweden bronzen medaille

Foto: FotoReza

Advertentie