Freriks zet vervolgstap in Frankrijk

International Merel Freriks (24) speelt vanaf volgend seizoen in Frankrijk voor Brest Bretagne Handball.

Advertentie

De cirkelspeler van Oranje gaat Borussia Dortmund na drie jaar verlaten. Freriks heeft bij landskampioen Brest Bretagne Handball voor twee jaar getekend.

“Ik ben superblij met deze kans. Na zoveel seizoenen in Duitsland was ik toe aan een nieuwe uitdaging. Dat ik de vervolgstap in mijn carrière bij zo’n grote club in een mooie competitie mag maken zie ik als een compliment”, vertelt Freriks over haar transfer.

Bij Brest Bretagne Handball gaat Freriks een koppeltje met het 21-jarige toptalent uit Frankrijk Pauletta Foppa vormen. “Een hartstikke goede speelster met een grote toekomst. Ik zie ernaar uit met haar samen te werken. De coach heeft me niet als reserve van haar gehaald. In de Franse eredivisie worden veel wedstrijden gespeeld en als je mee wilt doen om de titel heb je op iedere positie twee speelsters nodig”, legt Freriks uit.

Advertentie

Ver van huis
In 2017 ruilde de Drentse E&O in voor HSG Bensheim/Auerbach. Na twee seizoenen in de middenmoot van de Bundesliga gespeeld te hebben werd Freriks door Borussia Dortmund opgepikt. In het geel-zwart van de landskampioen van Duitsland debuteerde ze in 2020 in de Champions League.

“Ik ben wel trots dat een grote club als Brest Bretagne Handball, de arena waar de club speelt is allen al prachtig, bij me aanklopt. Al heb ik wel de tijd genomen over de stap na te denken”, biecht Freriks op. “Het is in tegenstelling tot Dortmund ver van huis, een andere taal en ik ben de enige Nederlander. Een grote uitdaging die ik aanga.”

Uittocht van landgenoten
Freriks vervolgt: “De Franse competitie wordt steeds sterker. Er wordt fysiek en snel gespeeld. Ik moet weer voor iedere meter gaan strijden. Dat helpt me weer verder in mijn ontwikkeling.”

In een jaar tijd zijn veel Oranjedames uit Dortmund vertrokken. Afgelopen zomer kozen Inger Smits, Kelly Dulfer (beide SG BBM Bietigheim), Kelly Vollebregt (Odense HC) en Rinka Duijndam (Thüringer HC) al voor een andere club. Freriks besluit: “Ik wil het in Duitsland bij de club zo goed mogelijk afsluiten. Pas daarna gaat de focus op Frankrijk.”

Foto: Jaap van der Pijll

Advertentie