Skip to main content

Gaat Limburgse fusieclub LIONS in meest afgeslankte vorm verder?

Gonzende geruchten over LIONS worden luider: gaat de Limburgse fusieclub na de zomer in de meest afgeslankte vorm verder?

Advertentie

In 2008 vonden V&L, recordkampioen Sittardia (18 titels) en BFC elkaar en sloegen de handen ineen. Topsportafdeling LIONS werd opgericht. De hoofdmacht kwam uit op het hoogste niveau en daaronder werden de ‘Wild Dogs’ in de eerste divisie klaargestoomd voor het grote werk. Spelers van de samenwerkende verenigingen in de buurt vonden hun weg naar de topteams.

Na een serie verloren finales werd LIONS drie keer op rij landskampioen: in 2015, 2016 en 2017. Tevens won de ploeg onder leiding van Monique Tijsterman en later Mark Schmetz meermaals de beker. Ondertussen piepte BFC ertussenuit en maakte op lager niveau een herstart. Inmiddels is de club uit Beek weer actief op eredivisieniveau.

Personele problemen
Al enige tijd staat LIONS droog. Vorig jaar werd de club nog tweede in het door corona afgebroken BENE-Leagueseizoen. Gelijktijdig zag LIONS Youth het licht, maar in de landelijke jeugddivisie konden de A-junioren moeilijk potten breken. En nu lijkt LIONS op een belangrijk kruispunt te staan.

Advertentie

Verschillende bronnen weten Handbal Inside te vertellen dat LIONS zich na de zomer puur richt op het vlaggenschip. De opleidingsploeg – dat door het overhevelen van talenten als Ids Eussen, Robin Leunissen en Martijn Kleijkers met personele problemen kampt – zou net als de A-junioren worden teruggetrokken. Op eigen houtje onderzoeken Sittardia en V&L een herstart.

EHF Cup
Is het fusietraject over de top zoals Ivo Steins onlangs in een interview suggereerde? In het seizoen 2015/2016 speelde LIONS – met jongens als Luuk Hoiting, Joris Baart en Lino Janssen (foto) – in de groepsfase van de EHF Cup tegen HBC Nantes, Frisch Auf Göppingen en Team Tvis Holstebro. Groots voor Nederlandse begrippen. Maar die tijd lijkt alweer te ver achter ons te liggen.

Met LIONS blijft een kanshebber op de landstitel en de Nederlands kampioenschappen die gaan volgen bestaan. Maar kost het uitblijven van de boost voor de handbalsport in de gehele regio Zuid-Limburg zoals Martijn Kleijkers al eens fluisterde de fusie de kop? De tijd zal het leren. De situatie in Sittard/Geleen roept vragen op.

Foto: FotoReza

Advertentie