Geen gevloek tussen positiegenoten Schmeits en Heijnen

In de titelstrijd met Aalsmeer kan LIONS leunen op de bevliegingen van twee uitstekende rechterhoekspelers. Ondanks dat één van de twee altijd op de bank moet plaatsnemen, vechten Rob Schmeits (26, rechts op de foto) en Serge Heijnen (27) elkaar niet de tent uit. 

Advertentie

Op de rechterflank zit LIONS wel gebakken. Als Heijnen niet het hok van de tegenstander omver gooit, komt positiegenoot Schmeits wel met een toverbal op de proppen. “Eigenlijk heb ik alles van Serge geleerd. Hij was in ieder jeugdteam mijn voorganger”, legt Schmeits uit. Sinds het vertrek van Alec Smits naar Duitsland in 2017 zijn de twee echt op elkaar aangewezen. 

“We maken elkaar beter”, is Heijnen stellig. “Als een van ons twee wat langer zitten moet, omdat de ander het goed doet zijn er geen hard feelings. We hebben twee jaar geleden naar elkaar en de club uitgesproken dat we graag als duo op de rechterhoek doorgaan. Dat is fijner dan wanneer eentje vertrekken moet en je energie moet steken in een jonge jongen achter je. Die je dan op sleeptouw nemen moet.”

Complimenten uitdelen
Schmeits: “Ik vloek niet als Serge start. Als je niet speelt, moet je het bij jezelf zoeken. We geven elkaar tips en helpen waar nodig. Vooral op trainingen praten we veel over ons spel en wedstrijdsituaties. Het is niet dat er zaken tussen ons spelen. We vertrouwen elkaar en dat maakt ons een sterk duo.”

Advertentie

Schmeits en Heijnen voelen zich bij LIONS op de rechterhoek in balans. “Rob heeft een heel goede arm. Een mooie eigenschap om te hebben”, is Heijnen complimenteus. “Ik denk dat ik iets technischer ben”, knikt zijn collega instemmend. “Maar Serge heeft meer inzicht. Ook is hij sterker in de dekking.”

Breedte van de selectie
LIONS is in 2021 nog ongeslagen. Richting de finale wordt de breedte van de selectie van de Zuid-Limburgers geroemd. “Dan kun je het tempo hoog houden”, is Schmeits van mening. “Als alleen je basis sterk is en je bank zwakker, dan komt er een moment dat je als team niet meer het beste van je spel kunt laten zien.”

“We weten dat we een goede bank hebben en kunnen altijd snelheid in ons spel houden”

“Dat zie je gebeuren bij Bevo en Hurry-Up. Dat durf ik wel te benoemen”, staat Heijnen zijn positiegenoot – steevast ‘Robbie’ genoemd – bij. “We hebben in de reguliere competitie bij rust wel eens een paar doelpunten achter gestaan, maar zijn nooit in paniek geraakt. We weten dat we een goede bank hebben en kunnen altijd snelheid in ons spel houden.”

Schijttrainingen
Het tweetal op rechts heeft sinds de Supercup in 2017 geen hoofdprijs met LIONS meer gewonnen. Het moet maar eens over zijn met de zuinigheid, vindt Schmeits. “De trainer heeft structuur in ons spel gebracht. Als het niet loopt kunnen we altijd op bepaalde loopvormen teruggrijpen. Dat zorgt voor rust en vertrouwen”, zegt hij. Heijnen: “Als wij ons hoge niveau kunnen halen, moeten we van Aalsmeer winnen. Al loopt daar ook genoeg ervaring op gebied van finales rond.”

De oudste van de twee ziet erg uit naar zaterdag. “In het begin van de HandbalNL League werd nog wel eens gezegd dat dit door het coronavirus geen echte prijs is, maar dat vind ik onzin. Tussen oktober en januari hebben in tweetal met en zonder bal moeten trainen, om maar in het ritme te blijven. Dat waren schijttrainingen. Als wij de schaal omhoog mogen houden hebben we onszelf voor heel hard werken weten te belonen.”

Foto: FotoReza

Advertentie