Genieten in Deense eerste divisie: “Op tactisch gebied is het niveau heel hoog”

By 20 oktober 2020november 2nd, 2020Achtergrond, Artikelen, Denemarken, Europa, Oranje, Oranje Heren, Voorpagina

Via Aalsmeer, de jeugdacademie van SG Flensburg-Handewitt en de Deense eerste divisie heeft Lars Kooij (20) zich bij Oranje ertussen gewurmd. Sinds de zomer van 2019 is de Noord-Hollandse belofte op de lijn uit Nederland verdwenen. “In Duitsland en Denemarken wordt heel anders naar handbal gekeken.”

Advertentie

In februari ruilde Kooij de opleidingsploeg van SG Flensburg-Handewitt plots in voor het Deense TM Tønder. Beide clubs werken intensief samen. “Het is zelfs zo dat ik nog met twee spelers van Flensburg samenwoon. Ook werk ik samen met de krachttrainer van mijn vorige club.” 

In 2019 liet Kooij Aalsmeer, de club waar hij in de junioren meermaals landskampioen werd, achter zich. “Ook bij Aalsmeer zag ik genoeg mogelijkheden mezelf te ontwikkelen, maar het buitenlands avontuur begon te kriebelen. Zeker toen ik zag welke stappen Dani (Baijens, red.) en Niels (Versteijnen, red.) maakten. Dat wilde ik ook”, legt Kooij uit.

Geen zenuwen
Met de Nederlandse kampioensschaal keerde Kooij Aalsmeer, waar hij in Samir Benghanem een groot voorbeeld had, de rug toe. De stap naar de jeugdacademie van SG Flensburg-Handewitt volgde. “De trainingsfaciliteiten in Duitsland zijn natuurlijk top.” 

Advertentie

“Ik wist niet dat ze me zo goed in de gaten hielden”

Terug naar 2020. Voor Kooij was zijn plekje in de voorselectie van Oranje al een grote verrassing. “Ik wist niet dat ze me zo goed in de gaten hielden”, zegt de lange cirkelspeler. “Daarbovenop kwam nog het mailtje met de uitnodiging voor de interlands. Er zijn nog geen zenuwen, het motiveert me vooral door te gaan. Het geeft aan dat ik op de goede weg ben.”

Niveau van de tweede Bundesliga
“De top van de competitie waar TM Tønder in speelt is te vergelijken met het niveau van de tweede Bundesliga”, gaat Kooij verder. “Na mijn periode met SG Flensburg-Handewitt 2 in de derde Bundesliga kwam de kans voorbij voor Tønder te gaan spelen. Die heb ik aangegrepen om wedstrijden op hoger niveau te spelen.”

Na zeven wedstrijden in Denemarken staat TM Tønder, de thuishal is gelegen bij de grens tussen Denemarken en Duitsland, met vier punten op de tiende plaats. De rood-blauwen hebben twee keer gewonnen en moesten even vaak met één doelpunt verschil buigen. In zes competitiewedstrijden kwam Kooij tot negen goals. 

Serieus genomem
De connectie met de academie van SG Flensburg-Handewitt blijft sterk. Kooij: “Iedere dinsdag komen zij bij ons om samen te trainen. Het is een half uurtje rijden. Afgelopen zomer hebben drie jongens de overstap naar Tønder gemaakt. Het geeft aan dat het team waarin ik speel en de Deense eerste divisie zeer serieus worden genomen.” 

Kooij heeft met zijn stap naar het buitenland meer dan alleen spierballen gekweekt. “In Duitsland en Denemarken wordt heel anders naar handbal gekeken. Op tactisch gebied is het niveau heel hoog. Iedere week krijg ik nieuwe inzichten. Ik blijf stappen maken.”

Advertentie