Het handbalsprookje duurt voort: Nederland naar de halve finale!

‘De diesel’ is op gang. Ondanks dat Nederland het in de poulefase bijzonder zwaar had is de formatie van Henk Groener en Peter Portengen er vanmiddag toch in geslaagd de halve finale van de Olympische Spelen te bereiken. In Rio de Janeiro won Oranje met 23 – 32 van het gastland Brazilië.

Flitsende start
Nederland start goed aan het alles of niets duel. Vooral Estavana Polman neemt haar ploeg bij de hand en tekent voor de eerste twee goal. Al na 8 minuten trekt de Braziliaanse bondscoach naar zijn time out kaart. Zijn ploeg kijkt dan tegen een 1 – 3 achterstand aan.

In de daarop volgende vier minuten stelt Brazilië direct orde op zaken en pakt een 4 – 3 voorsprong. Een voorsprong die van korte duur is, want na 16 minuten spelen leidt Oranje weer met 4 – 7.

Van der Heijden, Polman en Smeets
Nederland houdt de voorsprong vast tot aan de rust: 11 – 12. Laura van der Heijden, Estavana Polman en Martine Smeets waren in de eerste helft de meest opvallende speelsters bij Oranje.

Tweede helft
In de tweede helft knalt Oranje uit de startblokken en vergroot direct haar voorsprong naar 11 – 15. Linkeropbouwster Lois Abbingh trekt in deze fase de kar bij Nederland door in korte tijd maar liefst drie keer vanaf grote afstand het net te raken.

Oranje lijkt vleugels te krijgen, zeker als Tess Wester een penalty weet te stoppen. Na 11 minuten spelen is het verschil nog altijd 4 doelpunten en lijkt Nederland op een overwinning af te streven: 15 – 19.

En Nederland gaat door! Na 18 minuten spelen staat het 17 – 23! Uiteindelijk weet Oranje haar voorsprong nog verder uit te bereiden en wint het uiteindelijk met 23 – 32!