Skip to main content

Het gaat hard met ‘Rookie’ Blaauw

“Als die bal erin vliegt giert het wel even door je lichaam, natuurlijk. Een goal maken voor je land is heel bijzonder.” Lid van het Rookie Team van Mizuno en Handbal Inside Niko Blaauw (18) blikt een week na zijn debuut voor Oranje terug op de laatste maanden van zijn carrière. 

Advertentie

Door een blessure van positiegenoot Patrick Miedema mocht Blaauw zich begin deze maand melden op Papendal. In het EK-kwalificatieduel van Nederland tegen Slovenië kwam de jongeling in de staart van het duel zelfs nog even binnen de lijnen. De 21-32 kwam van de hand van Blaauw. Een fraaie treffer uit de loop.

“Het was echt een bijzondere week voor me. Dat kun je wel stellen. Het betekende veel voor me”, zegt Blaauw. “Dat je tussen jongens als Kay Smits en Luc Steins lopen mag is leerzaam en een droom die uitkomt.”

Leven als prof
Afgelopen zomer is de tiener naar Duitsland verhuisd. Blaauw tekende een langlopend contract bij Bundesliga-club TBV Lemgo. “In de eerste maanden heb ik namens het tweede team minuten in de derde Bundesliga gemaakt. Het plan is door het coronavirus iets gewijzigd. In november ben ik bij het eerste gehaald. Het gaat allemaal wel heel erg hard, ja.”

Advertentie

Door de pandemie staat de derde Bundesliga stil. Bij de hoofdmacht van TBV Lemgo besloten ze Blaauw over te hevelen. “Dat je op die manier kunt opvallen en bij Oranje wordt gehaald is natuurlijk iets wat ik niet had verwacht. Ik heb in Duitsland moeten leren te leven als prof. De sport is hier heel belangrijk.”

Meer massa
Via Aalsmeer heeft Blaauw de volgende stap durven zetten. Ver weg van familie en vrienden. “Dan moet je opeens je eigen eten koken, wasjes draaien en bepalen wanneer je naar bed moet”, lacht de ‘Rookie’ van Mizuno en Handbal Inside. “Voeding en rust is heel belangrijk, ben ik achter gekomen. Dan pas besef je, je waarom je ouders daar altijd zo op hameren.” 

“Dit is het leven dat ik altijd heb gewild”, klinkt het opgetogen. Het debuut voor Oranje werkt als een rode lap op een stier voor Blaauw. “Ik moet ervoor zorgen dat ik meer massa krijg. Aankomen in kilo’s. Ik ben de hele dag, in samenspraak met mijn moeder die sportdiëtist is, bezig met het juiste eten. Dat gaat allemaal in samenspraak met de mensen bij Lemgo. We gaan binnenkort weer om tafel om het plan dat afgelopen zomer is gemaakt aan te passen. Ik wil me blijven door ontwikkelen.”

Foto: Jaap van der Pijll

Advertentie