Skip to main content

Het gaat heel hard met De Lange

Hij hoopt nog enkele centimeters te groeien, maar als 17-jarige staat Evan de Lange (rechts op de foto) al onder de lat in de BENE-League. De goalie van Quintus leert doordeweeks op Papendal heel veel bij.

Advertentie

Vlak voor de winterstop maakte De Lange in de BENE-League zijn debuut voor Quintus. Daar had de tiener aan het begin van 2021 helemaal geen rekening mee gehouden. “Het is snel gegaan, ja, maar ik wil vooral met beide benen op de grond blijven staan”, zegt de jeugdinternational. 

Een jaar geleden maakte De Lange zijn eerste meters op de HandbalAcademie. “Ik ben in de B-jeugd bij Quintus gepusht door Neso Saponjic. Hij zag het in me zitten en via de handbalschool in Zuid-Holland ben ik langzaam ingestroomd op Papendal”, legt De Lange uit.

Eerste geloofde hij Saponjic niet. “Hij was fanatiek en ik dacht dat hij ieder talent wilde motiveren, maar later kreeg ik door dat hij veel vertrouwen in mij had”, gaat De Lange verder. “De eerste trainingen op de HandbalAcademie waren echt wennen. Ik kreeg ballen van jongens als Jasper Ritzen en Noah van Wieringen, een paar jaar ouder dan ik, om m’n oren. Maar met hulp van de keepertrainers kreeg ik steeds beter vat op alle schoten.”

Advertentie

Niet alleen op gevoel
Op maandag krijgt De Lange training van Gerrie Eijlers. “De rest van de week van Patrick Jordaan. Met hem ben ik dieper op het keepersvak ingegaan. Ik deed het lange tijd op gevoel, talent. Maar Patrick heeft laten zien dat er veel meer nodig is. Positionering, het afdwingen van bepaalde schoten, volgen van de schotarm van de aanvaller. Allemaal enorm leerzaam.”

“Afgelopen zomer vroeg Geert Hinskens me al aan te sluiten bij de hoofdmacht van Quintus. Dat heb ik in overleg met de fysio’s op Papendal nog afgeslagen. Ik had last van pijntjes en vooral geen haast”, klinkt het verstandig uit de mond van De Lange. Maar ook in Kwinstheul konden ze niet lang om het talent van de jonge doelman heen. “In december heb voor het eerst in het eerste gespeeld. Geert liet me meteen een helft staan. Ik was al tevreden met alleen een strafworp.”

Paul Vis
Bij de groen-witten vormt De Lange een koppeltje met Paul Vis. Quintus moet er nog wel even aan trekken. Met vier punten staat de Heulse formatie laatste in de grensoverschrijdende topcompetitie. 

De percentages laten zien dat De Lange meekan op het niveau van de BENE-League. “Door fysieke klachten was ik terughoudend over instromen bij de senioren. Er wordt toch iets anders van je gevraagd. Maar toen ook Patrick trots op me was ben ik er helemaal voor gegaan. Ook hij beaamt dat het sneller is gegaan dan een jaar geleden gedacht, maar we weten vooral dat er veel ruimte is voor verbetering”, blijft De Lange gefocust.

Grotere dromen
De tiener is niet van zijn stuk te brengen. “Alles gaat in de BENE-League zoveel sneller, de ballen gaan harder. Maar daar leer je ook heel veel van”, zegt hij opgetogen. “Sinds het zo is gaan rollen heb ik ook grotere dromen gekregen. Het liefst kom ik in het buitenland terecht, maar voor nu ben ik tevreden met mijn programma en speelminuten bij Quintus. Ik ben niet het type dat van de daken schreeuwt. Ik wil logisch blijven nadenken.”

In zijn eerste, volle jaar op de HandbalAcademie verwacht De Lange nog te blijven groeien. Ook in letterlijke zin. “Ik ben nu 1,90 en hoop op nog een paar centimeters, haha. Als mooie kansen zich in mijn carrier gaan voordoen wil ik die zeker grijpen.”

Foto: Tina Kolthof

Advertentie