Skip to main content

“Het van de zotte dat sporten voor veel anderen bijna niet mogelijk is”

Met HandbaL Venlo mag Robin Gielen weer trainen en spelen. Toch maakt de trainer/coach zich zorgen.

Advertentie

HandbaL Venlo is een van de acht eredivisieploegen die meedoet aan de alternatieve competitie. “We zijn bevoorrecht, omdat we op een bepaald niveau spelen en zo mogen sporten”, opent Gielen het gesprek. “Maar eigenlijk is het van de zotte dat sporten, onderhand een belangrijke levensbehoefte, voor veel anderen bijna niet mogelijk is. Het zorgt voor sociale en emotionele problemen. Zeker ook bij kinderen.”

Als opleider bij de politie ziet Gielen dat er in de maatschappij heus mogelijkheden zijn die onvoldoende benut worden. “In het politieonderwijs mag ik, de strikte regels van het RIVM volgend, studenten opleiden. Het gaat om jongvolwassen en ook volwassenen. Soms met 12 tot zelfs 24 mensen tegelijk waarbij er fysiek contact wordt gemaakt. Slechts een enkele keer is een les door een besmetting niet doorgegaan. Je ziet dat mensen in staat zijn verantwoordelijkheid te dragen.”

Werking van de maatregelen?
“De meiden van HandbaL Venlo vinden het fantastisch weer iets te doen”, vertelt Gielen. Twee keer in de week worden alle selectieleden getest. Tot nu toe zijn alle uitslagen negatief. “We proberen privé zo verantwoord mogelijk om te gaan met de situatie. Ik maak me vooral zorgen over de toekomst van de sport bij verenigingen.”

Advertentie

“Ik vind dat sport een prioriteit moet worden. Verenigingen hebben te maken met terugloop van leden. Kinderen krijgen een andere vrijetijdsbesteding en dat terwijl het gezond is met je lichaam, bijvoorbeeld in teamverband, bezig te zijn”, klinkt het stellig. Amateurs tot 27 jaar mogen alleen buiten bij een sportcomplex trainen. “Wat is de werking van zware maatregelen in de sport als je kijkt naar volle terrassen en kleine demonstraties?”

Klomp en Hilbrands
Ondertussen moet Gielen door. Afgelopen weekend maakte HandbaL Venlo, vorig jaar nog kampioenskandidaat, korte metten met provinciegenoot V&L. “Bouwen is lastig. Ik ben Kalia Klomp en Tessa Hilbrands kwijtgeraakt aan andere clubs en Renske Michielsen is gestopt. Dat zijn sterkhouders. Nieuwe speelsters mogen in de alternatieve competitie niet worden ingezet. In de trainingsweek is er sprake van bouwen, maar als je die lijn in het weekend op de wedstrijddag niet door kunt trekken wordt het ons onnodig moeilijk gemaakt.”

Het NHV houdt vast aan de regel dat nieuwe speelsters, na januari overgeschreven, tot het einde van het lopende seizoen niet voor hun nieuwe club in actie mogen komen. “We doen wat we kunnen”, besluit Gielen. “Het zijn kleine lichtpuntjes. Soms zwaaien we naar de livestream, maar het liefst speel je voor een volle hal.”

Foto: FotoReza

Advertentie