Skip to main content

Hoitzing bloeit op: “V&L heeft me goed gedaan”

By 13 augustus 2020september 18th, 2020Achtergrond, Buitenland, Duitsland, Voorpagina

In Limburg is Noordeling Marloes Hoitzing (tweede van links op de foto) opgebloeid. Daardoor heeft de 19-jarige jeugdinternational een transfer naar het Duitse VfL Oldenburg kunnen maken. “Ik ben veel meer voor mezelf gaan trainen.”

Advertentie

Van Drenthe naar Zuid-Limburg. Op 17-jarige leeftijd besloot Hoitzing, na degradatie van E&O naar de eerste divisie, te verhuizen. Ook kwam na twee en een half jaar een einde aan haar verblijf op Papendal. “Op dat moment was de HandbalAcademie niet meer de juiste plek voor me en ben ik vol voor de club gegaan”, zegt het talent.

“Ik zat een periode niet zo lekker meer in m’n vel”, gaat Hoitzing verder. “De keuze om ook doordeweeks bij V&L te trainen pakte goed uit. Ze hadden een goed schema en daarnaast ben ik daar goed ontvangen. V&L heeft me goed gedaan.”

Steeds meer speeltijd
Sinds deze zomer zit Hoitzing over de grens. Ze heeft getekend bij VfL Oldenburg. “Ik heb het erg naar m’n zin. Natuurlijk is het spannend, zeker omdat ik de taal niet spreek. Maar de meiden in de ploeg helpen me. Daarnaast kan ik al redelijk goed mee met het niveau.”

Advertentie

In Zuid-Limburg heeft Hoitzing de afgelopen jaren niet alleen beter leren spelen. Ook kreeg de Drent de gezonde dosis zelfvertrouwen waar ze lang naar op zoek was. “Toen E&O uit de eredivisie degradeerde had ik nog veel te leren. Bij V&L speelden destijds een aantal ervaren speelsters en zij hebben me veel van het spelletje geleerd. Ook heb ik veel gesprekken gevoerd met de hoofdtrainer van V&L Edwin Janssen. Ik speelde steeds meer, kreeg vertrouwen en kreeg een stijgende lijn te pakken.” 

Personal training
Hoitzing pinde zich vast op een transfer naar het buitenland. “Ik ben veel meer voor mezelf gaan trainen”, legt ze uit. Geen E&O of de HandbalAcademie. Niet alleen het schema van V&L. Hoitzing vogelde de weg omhoog uit. “Ik heb lang personal training gevolgd. Alles om maar sterker te worden. Dat heeft ook erg geholpen bij mijn ontwikkeling.”

“Ik geef mezelf een jaar om te wennen”

Het afgelopen, afgebroken, seizoen maakte Hoitzing indruk in de eredivisie. Vanaf rechts bleek ze een wapen voor V&L. “Ik heb altijd het doel gehad zo hoog mogelijk te spelen, maar de timing van een transfer is belangrijk. Nadat ik vorig jaar goed op weg was heb ik contact gezocht met spelersmakelaar René Cloo.” Daarmee belandde ze in dezelfde stal als spelers als Kelly Dulfer, Larissa Nusser en Kay Smits. 

Tweede seizoen
De Bundesliga is het nieuwe avontuur van Hoitzing. “Het is erg wennen, het niveau is heel anders dan in Nederland. Een echte stap hoger. Ik moet nog veel bijleren, maar dat is normaal wanneer je vooruit gaat”, zegt ze onderweg naar de Duitse stad. “Ik geef mezelf een jaar om te wennen en in het tweede seizoen wil ik belangrijk worden. Dat is ook de reden dat ik een tweejarig contract hebt ondertekend.” 

Advertentie