Houtepen stapt uit comfort zone

Lid van het Rookie Team van Mizuno en Handbal Inside Thomas Houtepen (18) laat zich namens Aalsmeer zien in de HandbalNL League. De spelmaker uit Zeeland wordt dit seizoen stevig uitgedaagd. 

Advertentie

Provinciegenoten van Houtepen die op dit moment in de top spelen? Het talent kan alleen Ques Canninga van Quintus opnoemen. “Maar ik kom nog graag in Zeeland, hoor. Dan pak ik op zondag de auto naar huis om even uit te waaien op het strand. Een aantal uur later stap reis ik naar Papendal”, legt Houtepen uit.

De jonge Zeeuw stond de afgelopen duels plots in het zwart-goud van Aalsmeer tegenover Dario Polman van Jort Neuteboom. Het begon allemaal bij EMM uit Middelburg. “Ik ben al snel het traject van het NHV gaan volgen. Doordat ik was aangesloten bij Handbalschool Rijnmond ben ik een aantal seizoenen geleden naar ARBO – nu Feyenoord – overgestapt. Ik ben een Ajacied, dus toen we in het rood-wit van de voetbalclub uit Rotterdam moesten spelen grapte m’n vader wel eens dat hij niet meer kwam kijken.”

Veel concurrentie
Houtepen is welbespraakt. Vanaf Papendal staat hij de interviewer te woord. “Doordeweeks zit ik op de HandbalAcademie. Aan het eind sluit ik bij Aalsmeer aan”, vertelt hij. Afgelopen zomer besloot hij een sprong in het diepe te wagen. “Ik heb altijd veilige keuzes gemaakt in mijn carrière. Ik wilde uit mijn comfort zone stappen en heb voor Aalsmeer gekozen. Ze hebben een goed trainingsprogramma en ook wist ik van te voren dat er veel concurrentie zou zijn.”

Advertentie

In de bloemenstad speelt Houtepen samen met spelers als Tim Bottinga, Rob Jansen en Vaidas Trainavicius. “Ik wist van te voren niet wat ik zou moeten verwachten. Zeker gezien mijn leeftijd. Dat ik nu al veel speelminuten mag maken is heel gaaf. De begeleiding praat veel met me en dat geeft vertrouwen. Ze zeggen dat ik me snel ontwikkel.”

Bert Bouwer
De jeugdinternational is klein van stuk. Zeker voor een opbouwspeler. “Maar dat zie ik vooral als mijn kracht”, is Houtepen stellig. Hij begint te lachen. “Ik ben snel en explosief. Daarnaast kan ik vrij hoog springen. Ik probeer me vooral te richten op wat ik kan. Tegen Volendam was het goed, maar tegen Bevo weer minder. Ik ben nog niet helemaal tevreden met wat ik op het hoogste podium heb laten zien.”

“Ook ik moet meer van mezelf blijven vragen”

Sinds de herstart van de HandbalNL League is Houtepen onderdeel van de Noord-Hollandse hoofdmacht. “In het begin was het tijdens de wedstrijden wel aanpoten. Waar Bert Bouwer op de trainingen heel rustig is, is hij tijdens wedstrijden veel feller. Jongens lachten me in de kleedkamer uit toen ik daarover begon. Zij wisten het al lang. Bert wil altijd winnen”, glimt Houtepen. “Het is de juiste instelling. Ook ik moet meer van mezelf blijven vragen.”

Steins en Baijens
De beweeglijke middenopbouwer droomt van Oranje. “Ook zou ik in een sterke competitie willen uitkomen. Bijvoorbeeld Duitsland en Frankrijk. Ik kijk daarbij naar jongens als Luc Steins en Dani Baijens. Die hebben mijn lengte. Ik ben bij Aalsmeer dan ook maar flink aan de slag gegaan in de gym.”

Foto: FotoReza

Advertentie