IJsland verrast Frankrijk, koppositie voor Denemarken

By 23 januari 2022Voorpagina

Na de knappe zege van Nederland op Montenegro (30-34) bleef het ook in het vervolg van de speeldag in EK-stad Boedapest spannend in hoofdgroep 1.

Advertentie

Het was namelijk niet olympisch kampioen Frankrijk, maar IJsland dat twee punten oppikte. De 29-21 nederlaag betekende de eerste voor de Fransmannen op het eindtoernooi in Hongarije.

Viktor Hallgrímsson
Doelman Viktor Hallgrímsson (foto), pas 21 jaar, groeide door het maken van vijftien stops (44 procent) uit tot de held van IJsland. Volgend seizoen speelt Hallgrímsson voor de Franse topclub HBC Nantes. Aan de overkant kwam rechteropbouwer Ómar Ingi Magnússon tot tien doelpunten.

Zo is de spanning in hoofdgroep 1 helemaal terug, want IJsland is met nog twee speelrondes te gaan op gelijke hoogte met Frankrijk gekomen. Beide landen hebben vier punten. Denemarken gaat met zes aan de leiding.

Heel hard werken
Al had de wereldkampioen de nodige moeite met het zoekende Kroatië. Tot aan het treffen met Denemarken maakte Kroatië op het EK weinig indruk. Daar kwam gisteravond in Boedapest verandering in.

Door heel hard te werken kon Kroatië, waar cirkelspeler Marino Marić acht uit negen maakte, lang mee met Denemarken. Pas na 21-19 was het Kroatische verzet gebroken (22-19). In de laatste vijf minuten speelde Denemarken de partij met veel geduld en klasse uit: 27-25.

Tussenstand hoofdgroep 1:
1. Denemarken 3-6
2. Frankrijk 3-4
3. IJsland 3-4
4. Nederland 3-2
5. Montenegro 3-2
6. Kroatië 3-0

Foto: FotoReza

Advertentie