Skip to main content

In Noorwegen hebben ze een hoge pet op van ballenstopper Lipman

Sinds 2014 speelt Annick Lipman (31) in Noorwegen. Dat blijft de goalie van Oranje nog wel even doen. “Ik heb hier naam gemaakt.”

Advertentie

Gisteren zette Lipman een krabbel onder een contract die haar tot en met 2023 bij Byasen Trondheim houdt. In 2019 kwam ze via competitiegenoot Gjerpen bij de subtopper terecht. Byasen Trondheim wil met de contractverlenging van de Zwolse goalie een signaal afgeven aan de rest van de ploeg.

“Elf meiden hebben een aflopend contract. De club ziet mij als belangrijke schakel en wil ook volgend seizoen nog meedoen in de top. In anderhalve jaar tijd heb ik veel kunnen laten zien en punten gepakt voor de club”, legt Lipman uit. “Ik ben die eerste die bijtekent en zo een voorbeeld.”

Positionering
In 2014 ruilde Lipman toenmalig landskampioen Dalfsen in voor Vipers Kristiansand. De international speelt al zeven jaar in Noorwegen. “Het is een mooie competitie waar veel teams van elkaar kunnen winnen. Op dit moment steken Vipers, dat in de Champions League speelt, en Storhamar erbovenuit. Byasen Trondheim hoopt op een plaats in de top-8 zodat we nacompetitie kunnen spelen.”

Advertentie

In de Noorse eredivisie bezorgt Lipman haar tegenstanders al jaren hoofdpijn. “Ik heb hier naam gemaakt”, vertelt ze. “Meerdere clubs hadden interesse. Ik denk dat ik een anders soort type ben dan de Noorse keepsters, die vaak sneller en anders gebouwd zijn. Ik moet het hebben van mijn positionering. Daarnaast bekijk ik heel veel schotbeelden.”

Reserverol
“Ja, keepen is een ervaringsvak. Ik denk dat ik de laatste drie seizoenen mijn beste zijn. Ik probeer heel goed te kijken naar de aanvallers en de dekking voor me”, gaat Lipman verder. “Dat wordt bij Byasen erg gewaardeerd.”

Net als op het WK in Kumamoto maakte Lipman ook het afgelopen Europees kampioenschap onderdeel uit van Oranje. Als reserve werd ze tijdens beide toernooien niet ingezet. “In Japan wist ik dat de kans klein was dat ik zou spelen. Eenmaal onderdeel van de ploeg had ik tijdens het EK in Denemarken andere verwachtingen.”

“Manu beslist”, is Lipman stellig. “Maar ik hoop nog wel op mijn kans. Ik vind dat de beste keepers bij de selectie moeten zitten en wil me graag bewijzen. In Noorwegen sta ik een uur onder de lat. Als de bondscoach wil gaan verjongen ga ik nadenken over een eventuele, nieuwe uitnodiging.”

Mooie stad
Eerst gaat de focus bij Lipman op haar job bij Byasen Trondheim. “De mensen hier zijn sociaal, dat past bij me. Ook is Trondheim een mooie stad. Ik zit prima op mijn plek en ben blij met het nieuwe contract.”

Foto: Lars Rune Skaug

Advertentie