Skip to main content

Interlands zorgen voor chaos in Bundesliga, vraagtekens bij WK

By 16 november 2020Duitsland, Europa, Voorpagina

In de Bundesliga bij de mannen worden de gevolgen van de interlandperiode steeds meer zichtbaar. Deze week werden opnieuw vier wedstrijden afgelast en er bevinden zich momenteel drie complete teams in quarantaine. ‘’Er staat een flink wat druk op de ketel.”

Advertentie

Sinds de interlandperiode van begin november zijn er al dertien duels niet doorgegaan vanwege coronabesmettingen. Bij de Duitse nationale ploeg zijn meerdere besmettingen opgetreden, wat er voor zorgde dat het virus zich razendsnel onder de clubs verspreidde. Onder andere Füchse Berlin en het MT Melsungen van assistent Arjan Haenen bevinden zich op dit moment met de gehele ploeg in quarantaine.

Inkomstenverlies
“Bij de clubs staat er nu flink wat druk op de ketel”, zegt technisch directeur van Füchse Berlin Stefan Kretzschmar tegenover Sky. “De competitie moet hoe dan ook tot een eind gespeeld worden.” Wedstrijden zonder publiek zorgen al voor flink wat inkomstenverlies, een complete lockdown kan wel eens het einde betekenen voor veel verenigingen.

”De competitie is veel belangrijker dan een WK”

De chaos in de Bundesliga roept de vraag op of het spelen van het WK in Egypte, in januari, wel verstandig is. De speelkalender zit mede door de verlate start van de competitie propvol. Tijd om wedstrijden in te halen is er amper. Ook vrezen clubs dat veel spelers besmet zullen terugkeren.

Advertentie

Overleven
“De competitie is veel belangrijker dan een WK. Clubs moeten overleven”, zegt TVB 1898 Stuttgart-trainer Jürgen Schweikardt. Ook de sportief directeur van HC Erlangen Carsten Bissel is het daar mee eens. “Het heeft geen zin om honderden spelers uit verschillende landen naar Egypte te laten reizen. Een groot deel komt dan besmet terug. Het tijdpunt van dit WK is krankzinnig.”

Voor de Duitse bond is het afzeggen van het WK geen optie. Het toernooi levert veel TV-geld op. Dat kan goed gebruikt worden, zegt vice-president Bob Hanning. “Voor de sport is een WK enorm belangrijk, omdat er miljoenen mensen naar kijken. Als we een bubbel kunnen creëren kan een WK prima gespeeld worden. Het is veiliger dan wanneer alle landen afzonderlijk door Europa moeten reizen.”

Advertentie