‘Jas’ Geus en Volendam zijn weer serieuze kanshebber

De sporthal in Volendam raakt weer vol. Leon Geus (30) en consorten doen een serieuze gooi naar de titel.

Advertentie

Samen met streekgenoot Aalsmeer gaat Volendam in de HandbalNL League aan kop. Terwijl de oranjehemden in de BENE-League nog genoegen moesten nemen met plaats vijf. “Aan het begin van het seizoen moesten we nog aan elkaar wennen. De hiërarchie was nog niet duidelijk en we hebben in eigen huis tegen AtomiX en Tongeren punten weggegeven. Dat gebeurt ons nu niet meer”, steekt Geus meteen van wal.

Maanden leren later is Volendam namelijk een van de kandidaten voor het kampioenschap. “We hebben vooral kritisch naar de dekking gekeken en zaken omgezet. Coach Mark Ortega geeft de groep de ruimte om onderling een gesprek te voeren. Nu het eenmaal staat, staan we met vertrouwen op het veld”, aldus de linkerhoekspeler. “Er komen steeds meer mensen uit het dorp naar ons kijken.”

Geen klederdracht
Geus komt uit Hoorn, maar speelt al vanaf zijn tiende in het oranje-zwart. “Maar hier word ik nog altijd een ‘jas’ genoemd”, lacht Geus. Die naam geven Volendammers aan mensen van buitenaf. De ouders van Geus komen uit Amsterdam. Lachend: “Vroeger kon je echte dorpelingen in klederdracht en anderen onderscheiden door het wel of niet dragen van een jas. Ik ben er inmiddels aan gewend.  Ik voel me hier helemaal thuis, heb ook een huis in het dorp gekocht en vrijwilligers uit Volendam juichen hard voor me.”

Advertentie

Dat kan sinds dit seizoen weer gedaan worden, want afgelopen zomer keerde Geus terug in de hoofdmacht van Volendam. “Om nog één seizoen om de prijzen te spelen. Ik vond dat er een goede groep stond. Blij ben ik dan ook dat het er nu in de kampioensfase helemaal uitkomt. Sinds de promotie van FC Volendam naar de eredivisie is het dorp al helemaal sportminded. Het is aan ons ook iets neer te zetten.”

Aanpakken en oplossen
Zeven keer is Volendam Nederlands kampioen geworden. De laatste keer was alweer bijna tien jaar geleden. In het seizoen 2012/2013 wisten de Noord-Hollanders de dubbel te winnen. 

“In de BENE-League hebben we van iedere ploeg uit Nederland een keertje of zelfs twee keer gewonnen”, zegt Geus hoopvol. Samen met Jordy Baijens bekleed hij aan De Dijk de linkerhoekpositie. “In de HandbalNL League hebben we in eigen huis van Aalsmeer verloren. Dat was wel even slikken, want we keken erg uit naar die wedstrijd. Onder leiding van onze aanvoerder Dennis Schellekens zijn we onszelf kritischer gaan analyseren. We zijn als groep zover dat we zaken grotendeels zelf aanpakken en oplossen.”

Moment van de waarheid
Volendam heeft in de BENE-League veel geleerd. Geus acht de oud-landskampioen rijp voor de titelstrijd. “Aanstaande zaterdag bij Aalsmeer kan een moment van de waarheid worden. Winst kan ons erg goed op weg helpen”, blikt Geus vooruit. De top-2 van de HandbalNL League gaat in de best-of-three strijden om de schaal. “Ik ben teruggekomen voor de hoofdprijs. Na dit seizoen is het voor mij gedaan. Je kunt je wel voorstellen hoe graag ik in een volle Opperdam om de titel wil spelen.”

Foto: FotoReza

Advertentie