Skip to main content

Jong Oranje laat groei zien in Zweden

By 13 juni 2022Voorpagina

In voorbereiding op het WK in Slovenië oefende Jong Oranje het afgelopen weekend tegen drie toplanden. In Zweden liet de formatie van Ricardo Clarijs én Per Johansson groei zien.

Advertentie

Niet alleen Clarijs stapte aan het einde van de midweek met de nationale jeugdploeg op het vliegtuig naar Zweden, maar ook bondscoach van het A-team Johansson. “Contractueel is afgesproken dat Per zich ook met Jong Oranje bezig houdt, maar dat hij dan meegaat naar zo een toernooi is een mooi signaal naar de meiden”, vertelt Clarijs.

“Bij de A-ploeg ik het al fijn met hem mogen samenwerken. Onze visie komt overeen”, vervolgt Clarijs. “Veel speelsters van Jong Oranje zitten ook op de HandbalAcademie en horen mij al 300 dagen per jaar. Dan is het fijn dat ze ook van iemand als Per eens bevestiging krijgen.”

Sterker dan de eredivisie
In Zweden opende Jong Oranje met een nederlaag tegen Denemarken (23-30). “We gaven een 9-2 voorsprong uit handen. Na 21-21 liep Denemarken, een kanshebber op de wereldtitel, ver uit. In het vervolg van het oefentoernooi hebben we ons weten te herpakken.”

Advertentie

“Het is logisch dat de meiden aan dit niveau, qua hardheid en snelheid, moeten wennen. De tegenstanders zijn sterker dan in de eredivisie. Tegen Zweden en Noorwegen hebben we veel meer volwassen gespeeld”, vervolgt de jeugdbondscoach.

Geen onaardige loting
Waar het Nederlands jeugdteam tegen Zweden bleef steken op 27-27, volgde op de slotdag van het toernooi een knappe overwinning op Noorwegen (26-27). “Over de prestaties zijn we wel tevreden. Maar vooral de progressie tijdens het toernooi is mooi om te zien”, zegt Clarijs. De selectie gaat snel terug van zeventien naar zestien.

De aankomende tien dagen traint Jong Oranje op Papendal. Daarna stapt de formatie van Clarijs op het vliegtuig naar Slovenië. In de WK-poule komt Nederland Japan, India en Slowakije tegen. Clarijs besluit: “Onze loting is niet onaardig. Ik zie ons de kwartfinale halen, maar dan moeten we wel strijd blijven leveren.”

Foto: Tina Kolthof

Advertentie